Cel mai puternic computer cuantic din lume ar veni de la un jucător neașteptat

Cel mai puternic computer cuantic din lume ar veni de la un jucător neașteptat
Sursa foto: Honeywell

Competiția pentru dezvoltarea celui mai puternic computer cuantic din lume este una acerbă și nu știm cine va reuși să-l facă pe cel mai important.

Honeywell a anunțat recent că face și ea parte dintre participanții la această cursă, un secret păzit destul de bine până acum de companie. Aceasta ar fi lucrat în secret la dezvoltarea tehnologiei și a anunțat o descoperire despre care susține că îi va permite să lanseze cel mai puternic computer cuantic din lume. De asemenea, spune că o va face în doar trei luni.

Declarațiile Honeywell nu par să fie doar vorbe în vânt. Dovadă stau, pe de-o parte, parteneriatele și investițiile pe care compania le-a încheiat în acest sens. A anunțat că a investit strategic în CQC și Zapata Computing, două companii care se concentrează pe partea de software în ceea ce privește computerele cuantice. De cealaltă parte, aceasta a încheiat un parteneriat cu JPMorgan Chase (care se va ocupa de dezvoltarea algoritmelor cuantice care vor ajunge pe computer). Honeywell a anunțat recent și un parteneriat cu Microsoft.

Ce promite Honeywell în legătură cu cel mai puternic computer cuantic din lume

Una dintre modalitățile prin care se poate măsura cât de puternic este un calculator cuantic este Volumul Cuantic (QV). Unitatea de măsură ia în considerare atât numărul de qubiți de pe computer, cât și timpii de decoerență cuantică. În ceea ce privește tehnologia pe care Honeywell susține că o va lansa, Volumul Cuantic ajunge la 64.

În comparație, computerul cuantic dezvoltat de un alt jucător important din industrie, IBM, are un QV de doar 32.

În prezent, Honeywell are aproximativ 100 de oameni de știință, ingineri și dezvoltatori care lucrează la dezvoltarea a ceea ce se presupune a fi cel mai puternic computer cuantic din lume.

„Așteptarea noastră este ca Volumul Cuantic să fie traiectoria unei creșteri de 10 ori a Volumului Cuantic în fiecare an, pentru următorii cinci ani”, a declarat Tony Uttely, șeful grupului pentru soluțiii cuantice din cadrul Honeywell.

Rămâne de văzut ce va putea face computerul, odată cu lansarea acestuia.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Techcrunch