01 mai 2020 | 06:00

Cel mai mare site de torrent din România, ”sechestrat”: ce a pățit FileList

ACTUALITATE
Cel mai mare site de torrent din România, ”sechestrat”: ce a pățit FileList

În ultimele 24 de ore, FileList.ro, cel mai mare site de torrent din România, a devenit inactiv. Domeniul figurează ca fiind sechestrat de către autoritățile române.

Printre amatorii de torrent din țara noastră, FileList ocupă un loc de cinste. Încă de acum un deceniu, pasionații de filme, seriale, jocuri video și programe distribuite în mod ilegal prin rețeaua torrent au apelat la acest website. Pe pagina principală a site-ului, sigla FileList este însoțită de textul ”12 years”, ca o confirmare a faptului că este online de peste zece ani.

Din păcate pentru administratorii site-ului, domeniul cu sufixul .ro al FileList nu mai este accesibil la această oră. În schimb, dacă ți se mai încarcă, sunt șanse mari să fii întâmpinat de mesajul din captura de ecran de mai jos. Prin acest text, ți se aduce la cunoștință faptul că numele de domeniu a fost sechestrat în conformitate cu dispozițiile art.249 din Codul de procedură penală. Punctual, domeniul cu pricina face subiectul unei anchete penale.

site torrent romania filelist

Nu a durat mult până când website-ul și baza de date din spate au fost relocate pe un alt domeniu cu sufixul .io în loc de .ro. Acesta este activat, iar pe pagina principală este inclus un comunicat dedicat utilizatorilor pe marginea sechestrării domeniului, în limbile română și engleză.

”Am vrea să vă oferim mai multe detalii legate de sechestrarea domeniului .ro, însă nu avem. Cât știți voi, atâta știm și noi. Din acest motiv am și amânat acest anunț, deoarece speram să apară ceva detalii între timp.
Nu a fost primit niciun takedown notice/DMCA, pur și simplu au dat jos domeniul în cursul zilei de ieri.

Legat de server, încă de la începutul acestui site, au fost luate toate măsurile posibile pentru protejarea userilor. Însemnand că, chiar și dacă printr-o metodă sau alta autoritățile pun mâna pe server, sunt multiple sisteme de protectie și criptare pentru a preveni accesul la baza de date și/sau alte fișiere.

În funcție de ce alte detalii aflăm o să decidem cu ce acțiuni continuăm.” se arată pe site-ul FileList.io.

Nu este foarte clar ce se va întâmpla în continuare, dar dacă autoritățile române vor continua eforturile de a închide FileList și vor și reuși, gestul va reprezenta închiderea celei mai mari comunități de torrent din țara noastră.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele