Cel mai mare experiment pe care lumea nu îl voia se întâmplă acum
Pandemia cu care ne confruntăm este prilejul ideal pentru un experiment de care, până acum, tuturor le era teamă să-l încerce.
Este vorba despre munca de acasă, un subiect care nu e pe placul tuturor angajatorilor. Din cauza izbucnirii epidemiei de coronavirus, tot mai multe țări își trimit angajații să lucreze de acasă, în încercarea controlării răspândirii virusului. În cazul unor angajați, cum sunt profesorii, de exemplu, situația nu este una ideală. Acestora le-ar fi mai ușor să-și predea lecțiile direct în clasă, fără probleme tehnice de rezolvat.
Totuși, în alte sectoare, acest experiment, deși neașteptat, a fost foarte bine primit de angajatori. De altfel, mulți iau în considerare implementarea acestor măsuri, chiar și după ce pandemia va lua sfârșit. Într-un context mai larg, putem vorbi, despre o reformă a felului în care muncim, cel puțin din punct de vedere organizatoric.
În special în sectorul digital, lucrurile par să meargă destul de bine. „E un test pe care nu am ales să-l implementăm, dar suntem destul de mulțumiți cu el”, spune Brice Lamarque, director de vânzări la o agenție de web și branding din Hong Kong. Aici angajații au lucrat aproape toată luna martie de acasă.
„Înainte ca epidemia să se fi întâmplat, nu eram foarte dornici să lăsăm echipa noastră să lucreze de acasă, pentru că prețuim colaborarea”, spune acesta. „Dar această experiență ne-a arătat, de fapt, că întreaga echipă colaborează destul de bine, chiar dacă nu sunt în aceeași cameră, așa că ne uităm să adăugăm asta în beneficiile angajaților noștri… poate două-trei săptămâni pe an”, a mai menționat Lamarque.
Munca de acasă este cel mai ușor de făcut de cei care lucrează în companii orientate spre mediul digital, care nu au nevoie decât de un laptop și o conexiune la internet pentru a-și duce la bun-sfârșit sarcinile.
Cât de util va fi acest experiment pe viitor
Deși angajații industriilor orientate spre mediul digital sunt mai potriviți pentru a lucra de acasă, susținătorii acestui demers au făcut eforturi de ani de zile pentru a face munca mai flexibilă. Aceștia sunt de părere că se poate realiza cu infrastructura potrivită, atât în beneficiul angajaților, cât și în cel al angajatorilor.
Ideea este îmbrățișată de mai multe categorii de oameni. Printre acestea se numără și părinții, care spun că posibilitatea lucrului de acasă le-ar permite să jongleze mai bine, în același timp, cu viața de familie și cariera.
Vestea bună e că acest experiment ne arată că avem o mulțime de instrumente digitale care ne permit să lucrăm de acasă în condiții optime. Poți afla despre unele dintre ele aici.
„În zilele noastre, în comparație cu 10 ani în urmă, este mult mai ușoară accesarea de mailuri de la distanță, arhivarea bazată pe cloud, contactarea telefonică și conferințele video de la distanță”, spune Marie Swarbreck, fondatoarea FLEXImums, o companie din Hong Kong care conectează aplicanții cu oportunități de muncă la distanță sau flexibile.
Astfel, posibilitatea există, trebuie doar să ne dăm seama care sunt cele mai bune modalități prin care să ne organizăm.