Cel mai important gest al Google împotriva pirateriei: ce a schimbat în pagina de căutare
Google a simțit foarte mare presiune din partea studiourilor de la Hollywood pentru a nu mai promova filmele piratate de pe internet în rezultatele la căutare. Într-un final, a cedat.
În momentul în care cauți anumite tipuri de conținut pe Google, rezultatele efective sub formă de linkuri sunt precedate de un ”carusel” de imagini, în partea de sus a ecranului. Asta se întâmplă când cauți filme, seriale, cărți și nu numai. Câteodată, tot acolo ajung să fie incluse reclame, dar asta este altă poveste.
Până de curând însă, atunci când căutai un film, în funcție de popularitatea producției, exista o posibilitate destul de mare ca în același carusel să ”scape” câteva filme de pe site-uri de piraterie. Având în vedere că ești tentat foarte tare să accesezi acele linkuri, era ca și cum Google le făcea reclamă unor site-uri precum YTS sau Fmovies.
Google nu a comentat niciodată pe marginea acelei situații, dar problema a fost remediată. Chiar dacă va continua să-ți includă conținut piratat în rezultatele obișnuite la căutare, nu vei mai vedea filme piratate pe cel mai mare motor de căutare din greșeală.
Marile studiouri au de mult timp o relație tensionată cu Google, din cauza conținutului piratat pe care îl oferă cu nonșalanță sporită. Lucrurile s-au mai îmbunătățit însă în ultima perioadă, de când gigantul din Mountain View a început să mai taie din promovarea surselor de conținut digital ilegal.
Cea mai recentă problemă remediată de Google a vizat căutări precum Movies YTS, YIFY Movies și Fmovies Films. Aceste căutări, pe lângă faptul că te duceau la site-urile dorite, generau în partea de sus a căutării un carusel atractiv cu cele mai populare filme pe aceleași site-uri de piraterie. Dacă nu ai fi știut, aveai toate motivele să crezi că acelea erau surse legale de divertisment.
Este important de reținut că, pentru a menține totuși un nivel decent de democrație în mediul online, site-urile cu conținut piratat vor rămâne în rezultatele la căutare pe Google, cu condiția să le cauți explicit.