25 mai 2020 | 07:30

Cel mai important avion care a aterizat în Turcia, în ultimii zece ani: aeronava care va intra în istorie

CHESTII
Cel mai important avion care a aterizat în Turcia, în ultimii zece ani: aeronava care va intra în istorie

Duminică a avut loc o aterizare istorică pe un aeroport din Turcia. Pentru prima oară în aproximativ zece ani, a aterizat pe pământ turcesc un avion din această țară.

În urmă cu un deceniu, din cauza unui conflict diplomatic de amploare între Turcia și Israel, nu a mai aterizat niciun avion al unei companii israeliene pe teritoriu turcesc. Tensiunile se pare că s-au încheiat în acest weekend când, fără escală, un avion al companiei El Al a ajuns în Turcia. A fost vorba de o aeronavă Dreamliner.

Aterizarea a reprezentat un moment foarte important atât pentru oficialii de la Istanbul cât și de la Ierusalim. Un comunicat pe marginea acestui moment istoric a fost publicat de compania aeriană. În Istanbul, aeronava israeliană a încărcat în jur de 24 de tone de ajutoare destinate Statelor Unite pentru a le ajuta în lupta împotriva pandemiei coronavirusului, a scris Jerusalem Post.

Pentru ca acest zbor să se desfășoare fără incidente este important de reținut că oficialii companiei aeriene au făcut apel la autoritățile turce. Nu este clar dacă oficialitățile israelite au avut vreun rol în reluarea zborurilor regulate între cele două state. Mai ales în această perioadă în care prea puțini oameni mai zboară cu avionul, compania aeriană israeliană a transformat o parte din aeronavele sale în avioane cargo, conform relatării ziarului israelian.

În mai 2010, zece cetăţeni turci au fost ucişi când soldaţi israelieni au luat cu asalt nava „Mavi Marmara” în timp ce se deplasa prin apele internaţionale din Marea Mediterană. Surse israeliene au afirmat că nava transporta ajutoare pentru Fâşia Gaza şi avea activişti înarmaţi la bord. Ca urmare, relaţiile diplomatice dintre Turcia şi Israel s-au răcit. Într-un efort de reconciliere în 2016, Israelul a plătit 20 de milioane de dolari drept compensaţii familiilor victimelor. În acelaşi timp, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a forţat livrarea de ajutoare turceşti în Fâşia Gaza.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele