12 iun. 2020 | 18:37

Cel mai ciudat fenomen: de ce plouă cu plastic și cum afectează asta planeta

ACTUALITATE
Cel mai ciudat fenomen: de ce plouă cu plastic și cum afectează asta planeta
Eugene Triguba / Unsplash

Poluarea cu plastic este una dintre marile probleme ale planetei. Acum cercetătorii au ajuns la concluzia că acesta poate ajunge chiar și în cele mai îndepărtate zone, printr-un fenomen similar unei ploi de microplastice.

Oamenii de știință au descoperit cantități uriașe de bucăți de plastic în locuri protejate din Statele Unite, precum parcurile naționale. De obicei, oamenii călătoresc distanțe extrem de lungi pentru a se bucura de natură, în aceste zone protejate, nemodificate de om. Totuși, plasticul „îi ajunge” pe aceștia chiar și aici, prin intermediul vântului și ploii.

Cercetătorii au descoperit că particule microplastice, (bucăți minuscule mai mici de 5 milimetri lungime)  ajung în sistemele atmosferice ale Pământului și sunt depuse ulterior în sălbăticie. După cercetarea a 11 locuri îndepărtate din vestul SUA, cercetătorii au identificat peste 1.000 de tone de particule microplastice care au călătorit până aici prin atmosferă, prin intermediu ploii sau particulelor de apă. Acesta este echivalentul a 120 de milioane de sticle de apă de plastic.

Cele mai multe microplastice sunt fragmente din bucăți mai mari de plastic. Deoarece materialele plastice nu sunt biodegradabile, acele obiecte care ajung în gropi de gunoi sau depozite de deșeuri se descompun în microparticule și se îndreaptă prin atmosfera, solul și apa de pe Pământ.

Planeta este plină de plastic

De fapt, oamenii de știință susțin că microplasticele călătoresc prin intermediul vântului și al ploii pe toată suprafața planetei. Ajung chiar și în habitatele considerate a fi pure, la care omul nu are acces pentru a le putea polua.

Janice Brahney, cercetător principal în cadrul studiului, numește acest proces „plastic spiraling”, ceea ce înseamnă că unele microplastice călătoresc prin sistemele naturale de mai mult timp. Potrivit acesteia, materialele plastice ar putea fi depuse, apoi readmise în atmosferă și transportate pentru o perioadă de timp, iar mai apoi depozitate și ridicate din nou. „Cine știe de câte ori și cine știe cât de departe au călătorit?”, spune aceasta.

Potrivit cercetătorilor, ploaia de plastic s-ar putea dovedi a fi o problemă mai gravă decât ploaia acidă, care este o consecință a emisiilor de dioxid de sulf și oxid de azot. Vestea proastă e că nu există nicio modalitate de a curăța apa, pământul sau aerul de aceste particule.

De altfel, plasticul nu dispare niciodată, ci se fragmentează în bucăți tot mai mici care se infiltrează în colțuri din ce în ce mai mici ale planetei. Experții se așteaptă ca deșeurile de plastic să se ridice de la 260 de milioane de tone pe an la 460 de milioane de tone până în 2030.