Cel mai ciudat experiment: dacă te uiți la videoclipuri îți crește IQ-ul
Conform unor noi cercetări, simpla vizionare a unui videoclip scurt care oferă câteva sfaturi despre cum să răspunzi la anumite tipuri de întrebări la un test de test de IQ îți poate îmbunătăți rezultatele cu până la 18 puncte.
Nimic despre videoclipul în sine nu face oamenii mai deștepți. Dar pentru că servește ca un fel de ghid pentru test, cei care au urmărit un asemenea video sunt mai bine pregătiți.
Oamenii de știință de la Universitatea Saarland și de la Universitatea din Luxemburg au realizat un test IQ comun pentru 341 de studenți, dintre care jumătate au vizionat videoclipul, explicând modul în care întrebările au funcționat anterior. Rezultatul surprinzător al studiului, publicat la începutul acestei luni în revista Intelligence, a fost că grupul care a vizionat videoclipul a obținut un IQ mai mare cu circa 18 puncte.
Cum ar trebui să se facă pregătirea pentru un test IQ
„Este practic ca și cum cineva ar fi postat online toate cuvintele de testare ale vocabularului, astfel încât oamenii să le poată căuta în dicționar chiar înainte de a face un test de IQ”, a spus Stuart Ritchie, cercetătorul din Kings London College, care nu a lucrat la studiu.
Ritchie sugerează că instrucțiunile și explicația pre-test IQ ar trebui să fie o parte standard a oricărui test IQ, astfel încât toți cei care fac testul să aibă același start.
Dar, având în vedere că acesta este doar unul dintre numeroasele minusuri ale scorurilor IQ, ne face să ne întrebăm dacă aceste teste sunt veridice.
În societatea actuală, inteligența are un rol crucial, iar când acesteia i se atribuie un număr apar probleme. Cei cu un IQ ridicat se simt superiori, pe când cei cu un IQ mai mic simt că nu sunt suficient de bun, iar de aici se nasc nenumărate conflicte.
Poate că testele IQ pe care le-ai făcut nu proveneau din surse dubioase și le-ai rezolvat după vârsta de 18 ani, când intelectul este cel mai stabil, însă tot ți-au arătat, iar și iar, un scor mic. Are rost să începi să îți accepți condiția? Cel mai probabil, nu. Deși IQ-ul poate să prezică succesul și veniturile care te așteaptă, acestea nu sunt garantate. Poate nu vei ajunge pe cele mai înalte culmi ale succesului, dar acest lucru nu trebuie privit ca o sentință la moarte.