02 ian. 2020 | 15:31

Cea mai utilă „rezoluție” în 2020: redu dependența de telefon cu acest truc

ACTUALITATE
Cea mai utilă „rezoluție” în 2020: redu dependența de telefon cu acest truc

La mai bine de un an după ce Google și Apple au introdus mecanisme prin care să vezi cât stai pe telefon, probabil că încă nu le folosești. Dacă crezi că stai prea mult pe telefon, poate ar trebui să faci ceva mai drastic.

Trucul la care fac referire acum presupune că pe telefon vei vedea totul în alb și negru. De ce? Pentru că noi, utilizatorii, suntem ființe care se bazează foarte mult pe informația vizuală. Iar creatorii de aplicații știu asta. Le fac colorate, „apetisante”, dacă vrei.

Mai multe studii realizate în ultimii ani confirmă că o reclamă luminoasă stridentă este mai eficientă decât una într-o culoare pală. Un cocktail frumos este mai bune decât unul care, pur și simplu, nu pare apetisant. În egală măsură, telefonul tău are culori din ce în ce mai agresive. Iar aplicațiile se bat pentru atenția ta.

Setarea ecranului pe iPhone sau Android pe alb-negru nu-i doar pentru minimaliști. Poate avea un efect psihologic pozitiv. Cum ziceam, creierele noastre răspund automat la semnale colorate, notificările aplicațiilor pe care le primești sunt de obicei roșii. Când renunți la culori, s-ar putea să descoperi că te simți mai puțin stresat când te uiți la ecranul telefonului.

Cum poți trece un telefon pe tonuri monocrome?

Pe iPhone e destul de simplu: Settings > General Accessibility > Display Accommodations > Color Filters > Grayscale. Dacă modul alb-negru ți se pare prea șters, poți să schimbi pe Dark Mode, în care culorile luminoase și întunecate fac schimb de locuri (Display Accommodations – Invert Colors – Smart Invert). Totodată, ține cont și de modul Night Shift (Display Accommodations – Display & Brightness – Night Shift) care reduce intensitatea luminii albastre a ecranului.

Pe Android, din păcate, locația setării cu pricina variază de la un producător la altul și de la o versiune de Android la alta. În orice caz, de cele mai multe ori, o găsești la Accesibilitate. Sau mai poate fi la display. Unele telefoane pot avea și un Reading Mode care face același lucru.

Și dacă tot ești în setări, poate îți treci și telefonul pe dark mode.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele