15 iul. 2020 | 10:00

Cea mai eficientă pasăre din lume: dă din aripi o dată la 140 de kilometri

ACTUALITATE
Cea mai eficientă pasăre din lume: dă din aripi o dată la 140 de kilometri

Designerii de avioane ar putea avea ceva de învățat de la cea mai eficientă pasăre din lume, dacă vor să facă economie de combustibil.

În urmă cu câteva zile, un studiu a asociat niște cifre foarte precise performanței condorului andin în materie de zbor. Din câte se pare, înaripatul poate ajunge să zboare până la 140 de kilometri fără să dea din aripi. Abilitatea sa este cu atât mai spectaculoasă, dacă ai în vedere dimensiunile foarte generoase ale păsării.

Condorul andin dă din aripi doar 1% din timpul zborului, arată un studiu scrie Associated Press, citat de Guardian. Studiul arată cât de eficient se folosește pasărea de curenții de aer pentru a sta sus pentru câteva ore fără să dea din aripi.

Influența curenților asupra metodei de deplasare a condorului andin este atât de impresionantă și datorită conformației păsării. Aceasta are o anvergură a aripilor de 3 metri, cu pene mari și rezistente. Cântărește până la 15 kilograme la maturitate, detalii care o fac cea mai mare pasăre din emisfera vestică și cea mai grea pasăre de pe mapamond care are abilitatea de a plana.

Deși cercetătorii erau de mult timp fascinați de condorul andin, abia acum au putut asocia niște cifre clare performanței sale în materie de zbor prin intermediul unor senzori moderni. Oamenii de știință au prins mecanisme de înregistrare a activității pe opt condori în Patagonia. În acest fel, au putut avea o evidență clară a fiecărei bătăi din aripi pe parcursul unui zbor de aproximativ 250 de ore.

Pe parcursul acelei perioade, păsările au petrecut doar 1% din timpul din aer dând din aripi, mai ales în timpul decolării, a ridicării de la sol. O pasăre a zburat peste 5 ore, acoperind 160 de kilometri, fără să dea din aripi.

”Condorii sunt piloți experți, dar nu ne-am așteptat să fie chiar așa experți”, a spus prof. Emily Shepard, co-autor al studiului și biolog la Swansea University.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele