06 iul. 2020 | 11:00

Cea mai cruntă boală medievală a revenit în actualitate: alerta pentru ciumă bubonică, emisă

ACTUALITATE
Cea mai cruntă boală medievală a revenit în actualitate: alerta pentru ciumă bubonică, emisă

Deși ai putea asocia ciuma bubonică cu cea mai întunecată perioadă din perioada medievală, în China tocmai s-au înregistrat noi cazuri.

Supranumită moartea neagră, ciuma bubonică a izbucnit, cel mai probabil, în Asia și a început să se răspândească în Europa după 1347. În chinuri groaznice, din cauza aceste afecțiuni, a murit între o treime și jumătate din populația Europei. Mulți care au trăit în acea perioadă au fost convinși că reprezintă sfârșitul lumii.

În 2020, se pare că ciuma bubonică a revenit în actualitate, iar câteva cazuri au fost depistate în China. Este important de reținut că boala se răspândește incredibil de ușor și, din acest motiv, autoritățile chineze s-au grăbit să emită un avertisment în privința existenței ei.

Deoarece se pare că provine din consumul de animale infectate, la fel ca în cazul noului coronavirus, China a interzis consumul unor animale considerate riscante. Măsurile au fost luate după ce un caz suspect a fost depistat într-un spital din nordul Chinei, conform The New Daily. Ca referință, de la om la om, în Evul Mediul, Moartea Neagră s-a răspândit deseori prin purici.

Alerta legată de ciuma bubonică a fost emisă de autorități la mai puțin de 24 de ore după ce o persoană a fost depistată pozitiv cu această boală la un spital din teritoriu. Comitetul de sănătate al oraşului Bayan Nur a emis o alertă de nivelul al treilea şi interzice vânarea şi mâncarea animalelor care ar putea transmite această boală.

În același timp, autoritățile insistă pe faptul că orice cazuri suspecte de boală ar trebui raportate de către populație, la fel și orice manifestări de febră fără cauze clare. Pentru că ar putea fi un posibil purtător al bolii, marmotele găsite aparent bolnave sau moarte trebie, de asemenea, raportate.

Deși situația nu trebuie sub nicio formă neglijată, este bine de știut că există destul de des cazuri de ciumă bubonică în China, chiar dacă focarele reprezintă o raritate. Problema pleacă de la afinitatea chinezilor pentru animale exotice sau ciudate. În perioada 2009 – 2018, China a raportat 26 de cazuri de ciumă bubonică care s-au reflectat în 11 decese.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele