Cea mai bună veste de astăzi. Se dau bani de la stat pentru acești români care îndeplinesc această condiție

Cea mai bună veste de astăzi. Se dau bani de la stat pentru acești români care îndeplinesc această condiție

O veste bună pentru iulie e că Guvernul a vorbit despre schema de ajutor de stat. Acum e de peste 1 miliard de lei și sunt vizați mii de români care ar putea profita.

Ce vrea Guvernul e să aibă o schemă de ajutor de stat pentru despăgubirea producătorilor agricoli din sectorul vegetal. Culturile acestora din toamna lui 2019 au fost afectate de seceta manifestată în anul agricol 2019 – 2020. Pentru toți aceștia demersul cabinetului condus de Ludovic Orban poate fi cel mai important ajutor.

Ajutorul de stat va acoperi 40% din cheltuielile eligibile pentru fiecare cultură, cu condiția ca suprafața calamitată să fie de peste 30%. Valoarea totală a schemei de ajutor de stat este prevăzută la 1,088 miliarde lei.

De ce pregătește Guvernul un așa ajutor?

Conform datelor centralizate de Ministerul Agriculturii, 34.647 fermieri au fost afectați de secetă și o suprafață de peste 1,16 milioane hectare cu culturi înființate în toamna anului 2019 au fost calamitate, după cum urmează: a) grâu – 833.213,53 ha; b) secară – 314,5 ha; c) triticale – 5.112,51 ha; d) orz – 175.680,44 ha; e) orzoaică – 16.613,71 ha; f) ovăz – 628,69 ha; g) rapiță – 136.501,41 ha.

În aceste condiții, notează Profit.ro, Guvernul vrea astfel să-i despăgubească și să-și poată continua activitatea.

Beneficiarii vor fi producătorii agricoli care își desfășoară activitatea în domeniul producției agricole primare și au depus cerere unică de plată pe suprafață în Campania 2020. Astfel, vorbim de producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, dar și producători agricoli constituiți în forme de organizare juridică potrivit legislației în vigoare.

Pentru a fi eligibili schemei, beneficiarii trebuie să deţină proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor. Totodată, trebuie să fie înregistraţi în evidenţele APIA în anul 2020, cu cerere unică de plată pe suprafață. Cheltuielile eligibile sunt cele efectuate de fermieri în perioada de la înființarea culturilor în toamna anului 2019 până în luna aprilie 2020 inclusiv.

Citește și:
Etichete: