Bani de la stat pentru firmele românești: câți bani primesc pentru formarea profesională a angajaților

Bani de la stat pentru firmele românești: câți bani primesc pentru formarea profesională a angajaților

Statul român inițiază o nou program de ajutor financiar pentru firmele românești. Acestea vor primi bani pentru formarea profesională a angajaților, în speranța că nu-și vor pierde locul de muncă.

Angajatorii români vor beneficia în perioada următoare de fonduri publice pentru calificarea profesională a lucrătorilor. În faza inițială a proiectului, s-a vehiculat posibilitatea ca acești bani să ajungă la muncitori, dar s-a optat pentru a doua variantă deoarece  angajatorii știu cel mai bine posturile pe care și le doresc ocupate și, implicit, direcția în care doresc formarea angajaților.

Anunțul pe marginea distribuirii acestor fonduri a fost făcut de ministrul Munci și Protecției Sociale la Realitatea Plus. „Am discutat cu domnul premier propunerea şi a fost nu total de acord, dar eram în mod evident pe aceeaşi linie de a vedea lucrurile: fondurile pentru formarea profesională trebuie acordate angajatorului. El trebuie să fie cel care gestionează un anumit buget pentru formarea angajaţilor, a celor cărora le-a cerut alte responsabilităţi înainte de pandemie şi cărora acum le cere eventual să îşi adapteze aceste responsabilităţi la noile cerinţe. Nu este nimeni mai bine poziţionat ca angajatorul să ştie ce are nevoie să pregătească, când, cum şi pentru cine din firma pe care o conduce”, a afirmat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a explicat motivul pe care s-a renunțat la ideea că statul știe mai bine decât un angajator ce cursuri ar trebui finanțate. „Prin urmare, în loc să ştie statul ce-ţi trebuie ţie să instruieşti şi să-ţi ofere statul pe cine consideră ca formator, vrem ca aceste resurse pentru formarea profesională, pentru recalificare, să fie gestionate de angajator, cei care ştiu cel mai bine ce au nevoie”, a menţionat Violeta Alexandru.

Nu au lipsit nici mențiunile legate de cursuri online, în contextul actual al pandemiei. „Acum o lună, pentru că am fost foarte atentă la schimbările de pe piaţa muncii, am făcut o modificare în Guvern, dublată de un ordin de ministru, pentru a se folosi cursurile online în formarea profesională. A venit momentul să ne modernizăm şi pe acest palier.

Sigur, sunt anumite meserii care au nevoie de componenta de practică – nu poţi să fii zugrav, nu poţi să faci simulare online şi să-şi dovedeşti abilităţile. Dar acolo unde se poate, acolo unde este vorba de competenţe digitale, de ce nu? Acolo unde este vorba de abilităţi de gestionare a aspectelor de contabilitate, acolo unde poţi să lucrezi online – spun doar că România trebui să se adapteze vremurilor şi am în vedere nişte schimbări”, a explicat Violeta Alexandru.

Citește și: