Ce sunt ”erorile de carantină”: motivul pentru care a explodat pandemia în Europa, conform OMS
Organizația Mondială a Sănătății a tras un nou semnal de alarmă în ceea ce privește modul în care țările europene au administrat pandemie, cu consecințe dezastruoase.
Europa centrală și de est se confruntă de mult timp cu o creștere a numărului de cazuri de coronavirus depistate. În ultima perioadă însă, țările nordice, considerate un model din prisma reacției la pandemie, au înregistrat o creștere bruscă a numărului de depistați.
Argumentul OMS pentru această situație ține de erorile de carantină. Practic, Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra faptului că persoanele care au intrat în contact cu o persoană infectat ”nu au fost plasate în carantină pentru o perioadă adecvată”. Această formulare a venit din partea directorului pentru urgențe al OMS, Michael Ryan, conform Rai News.
„Nu s-a întâmplat peste tot și în mod sistematic, dar sunt convins că acesta este principalul motiv pentru care vedem cifre atât de mari”, a adăugat Ryan, precizând că în jumătate din cele 48 de țări din Europa care fac parte din agenția ONU, cazurile de Covid-19 au crescut cu 50%.
„Odată cu sosirea iernii în emisfera nordică, observăm o accelerare a cazurilor, în special în Europa și America de Nord”, a declarat luni, directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul briefing-ului asupra coronavirusului.
Din păcate, nici măcar nu este relevant că doctorii au scheme de tratament mai eficiente și înțeleg mai bine boala decât în urmă cu șase luni. „Odată cu creșterea numărului de cazuri, crește și numărul persoanelor care au nevoie de paturi în spitale și la secţiile de terapie intensivă. Când se depășește capacitatea spitalului, se înregistrează o situație extrem de dificilă și periculoasă”, a adăugat oficialul.
Ca o scurtă motivație, oficialii din OMS au conștientizat faptul că lumea este obosită, mai ales cadrele medicale, ”dar virusul a arătat că, atunci când lăsăm garda jos, se poate întoarce cu o viteză uimitoare, ameninţând din nou spitalele și sistemele de sănătate”, conform spuselor lui Ghebreyesus. „Dacă facem împreună alegeri inteligente, putem controla situaţia, ne putem asigura că serviciile esențiale de sănătate continuă să funcţioneze, iar copiii vor putea continua să meargă la școală”, a concluzionat șeful OMS.