Ce se petrece cu creditele pe care le dau băncile. De 5 ani românii nu au mai întâlnit această situație
Odată cu ieșirea din starea de urgență, băncile au început să-și facă bilanțurile. Per total, e cert că în perioada stării de urgență creditarea a încetinit accelerat. Surprinzător e că, pentru prima dată în ultimii 7 ani, creditul în lei acordat populației a înregistrat prima contracție.
Mai trebuie notat aici că împrumuturile noi pentru consum au fost la cel mai scăzut nivel din ultimii 5 ani. Dar același lucru s-a întâmplat și cu entitățile juridice.
Cifrele parțiale, la început de iunie, arată că soldul creditelor acordate populației a scăzut cu 0,24% față de martie, la 144,9 miliarde de lei. Totodată, împrumuturile în lei sunt cea mai importantă componentă, iar în acest caz acestea au scăzut cu 0,2%, la 111,2 miliarde de lei.
Este prima scădere lunară înregistrată de împrumuturile în lei de după decembrie 2013 – la acel moment creditele în valută erau de două ori mai importante ca sold în raport cu cele în lei, după cum notează Profit.ro. Creditul nou în lei acordat populației, unde sunt incluse și refinanțările, a scăzut la 1,7 miliarde de lei în aprilie, de la 3 miliarde de lei în martie și 3,5 miliarde de lei în februarie, conform cifrelor BNR.
Fenomenul care nu s-a mai întâmplat de ani buni, produs de pandemie
Pe fondul intrării în șomaj tehnic, dar și a pierderii locurilor de muncă, creditarea în România s-a schimbat semnificativ. Astfel, soldul creditului de consum s-a contractat cu 1,75% față de martie, la 59,3 miliarde de lei, în condițiile în care rambursările au fost mult mai mari decât producția de noi împrumuturi.
Aceasta e cea mai mare scădere lunară a împrumuturilor de consum din ultimii 6 ani. Asta în condițiile în care în anii anteriori am avut și vânzări de împrumuturi neperformante care au ajustat soldul.
Rata anuală a creșterii soldului s-a redus de la 3,9% la 1,75%.
Iar în ceea ce privește piața imobiliară, cifrele BNR arată că, în cazul creditului pentru locuințe, soldul împrumuturilor pentru locuințe a crescut cu 0,9%, la 83,9 miliarde de lei, iar dinamica anuală s-a menținut la 11%.
Nu în ultimul rând, merită menționat că și creditele noi în euro au scăzut de la 319 milioane de euro în martie la 262 de milioane de euro în aprilie.