Ce se întâmplă cu majorarea pensiilor: vestea pe care o așteptau milioane de români, confirmată de ministrul Muncii

Ce se întâmplă cu majorarea pensiilor: vestea pe care o așteptau milioane de români, confirmată de ministrul Muncii

Din punct de vedere legal, pentru că există o lege adoptată în acest sens, pensiile ar trebui să crească în toamnă cu 40%. Până să se bucure însă pensionarii, guvernul Orban trebuie să aibă bani pentru această măsură.

În ultimele săptămâni, creșterea pensiilor a fost pusă sub semnul întrebării. Oficialii din Guvern au ezitat să facă vreo promisiune în acest sens, iar cei care sperau la generoasa creștere de 40% nu mai știu ce să creadă. În teorie, pentru că a fost adoptată în parlament o lege în acest sens, creșterea ar trebui să fie inevitabilă. În practică, pentru că situația economiei românești nu este foarte clară după pandemie, cei mai mulți au fost reticenți.

În mod surprinzător însă, ministrul Muncii a făcut câteva declarații aseară pe postul național de televiziune, iar printre ele se numără și niște promisiuni legate de pensii. Pensiile vor fi majorate, a anunțat ministrul Muncii și Protecției Sociale. Violeta Alexandru a refuzat în mod explicit să spună dacă va fi vorba de o mărire de 40%, dar important este că se va materializa.

„Voi fi beneficiara evaluării financiare cu privire la încasările la buget pe care o va prezenta domnul ministru Cîţu în foarte scurtă vreme. Probabil că va face această evaluare după trecerea pandemiei, respectiv la maxim 6 luni de la începerea anului, atunci când această evaluare oricum trebuie făcută. Ce pot să vă spun este că pensiile vor creşte.

Aştept evaluarea încasărilor la buget pe care Ministerul Finanţelor are obligaţia să o facă şi sunt adepta comunicărilor doar pe bază de cifre şi pe situaţii generate de analiza bugetului. Nu sunt adepta răspândirii de zvonuri şi de opinii şi de păreri şi ce ce mi-ar plăcea mie şi de ce i-ar plăcea unui alt coleg. Cred că avem responsabilitatea să dăm oamenilor răspunsuri pe bază de cifre clare, care să arate încasările la buget, respectiv resursele publice pe care le avem după această pandemie”, a declarat Violeta Alexandru, la postul public de televiziune.

Ministrul a spus că ”ar fi o afirmație care ar genera multă emoție”, dacă se menține calendarul majorărilor pentru toamna acestui an și creșterea punctului de pensie cu 40%. „În acest moment, legea este în vigoare, banii sunt în buget. Urmează să facă Ministerul Finanţelor, aşa cum s-a angajat, o evaluare a încasărilor la buget şi vom avea un răspuns cu toţii. Ce pot să vă spun, este că prefer comunicările pe baza acestor date decât decât alimentarea unei stări de tensiune sau de emoţie în populaţie şi cred că oamenii trebuie să aibă încredere că vom discuta cu cifrele şi cu informaţiile pe masă la momentul oportun”, a spus Violeta Alexandru.

Din acest moment, mingea este în curtea ministrului de Finanțe. Rămâne să vedem în curând scenariile pe care Florin Cîțu le-a gândit pentru finanțarea creșterii pensiilor.

Citește și: