Ce se întâmplă cu alocațiile și pensiile românilor: anunțul lui Orban care va afecta milioane
În teorie, Guvernul României are obligativitatea de a mări pensiile și alocațiile românilor cu un procent semnificativ, înainte de finele acestui an. Din cuvintele lui Orban, nu este clar dacă se va mai întâmpla însă asta.
România, la fel ca Germania, SUA sau Franța, trece printr-o criză economică semnificativ mai gravă decât cea din 2008. Din acest motiv, nu mai există la fel de mulți bani în visteria statului, iar proiectele care ar fi trebui să se concretizeze până la finele anului sunt puse în pioneze. Din păcate, sunt șanse foarte mari să se întâmple același lucru cu mărirea pensiilor și alocațiilor, legiferate deja.
În teorie, toate pensiile ar trebui să crească cu 40% în această toamnă. Orban a evitat în mai multe rânduri să vorbească pe marginea acestui subiect și, cu siguranță, s-a ferit să facă vreo promisiune clară. Un lucru este însă sigur, după pandemie este mai puțin probabil ca niciodată ca acest lucru să se întâmple. La ora actuală, lucrurile sunt cât se poate de simple, ”resursele financiare sunt limitate”, conform premierului.
Într-o conferință realizată de Ludovic Orban pe parcursul serii, în mod inevitabil, premierul a primit câteva întrebări despre probabilitatea măririi pensiilor, în contextul în care a purtat de curând o discuție cu președintele Klaus Iohannis pe marginea viitorului economic al țării.
„Nu am discutat. Am discutat despre programul economic. (…) Ministerul Finanțelor trebuie să prezintă raportul asupra stării economiei și bugetului. De asemenea, Comisia de prognoză trebuie să realizeze prognoza pentru evoluția economiei în perioada următoare, pe baza datelor economice. Evident, urmărim și toate analizele și prognozele care sunt făcute de Comisia Europeană sau de alte instituții precum Banca Mondială privitoare la evoluția economiei românești și economiei europene. În funcție de asta, vom lua o decizie. Cum vom lua o decizie, o vom face publică”, a spus Orban.
În ceea ce privește alocațiile, există posibilitatea creșterii lor cu 10%, dar și varianta ca respectivul ajutor financiar să fie sporit progresiv, pe etape „Realitatea este că resursele financiare sunt limitate și aceste resurse financiare trebuie utilizate cu foarte multă atenție, pentru că obiectivul nostru fundamental este acela de a relua creșterea economică, de a susține un ritm extrem de important de investiții publice și investiții private, de a crește exporturile, astfel încât să asigurăm un suport economic suficient de solid, pentru ca să putem crește în mod real veniturile populației”, a concluzionat premierul României, potrivit Mediafax.