Ce se întâmplă când ceri amânarea ratelor la ING Bank și ce spune legea
ING e una dintre primele bănci care au fost de acord, individual, să accepte amânarea plății unor rate în urma unor soluții găsite cu clienți. Lucrurile s-au schimbat, însă, după ce Guvernul a intervenit.
Imediat de a izbucnit criza generată de coronavirus, mulți români s-au gândit că vor fi în imposibilitatea de a-și plăti ratele. Câteva bănci, printre care și ING, s-au dovedit dispuse să negocieze individual cu clienții soluții pentru depășirea acestui moment. Între timp, însă, a intervenit Guvernul.
O OUG adoptată în 30 martie prevede posibilitatea amânării ratelor la bancă pe o perioadă de până la nouă luni. Între timp, ING susține că a înregistrat mai multe cereri, doar că unele au venit înainte de publicarea normelor de aplicare ale OUG 37 pe 2020.
Așa că le-a spus clienților că va ține cont numai de actul normativ.
Ce se întâmplă când ceri amânarea ratelor la ING
Reprezentanții băncii susțin că nu vor mai soluționa cererile negociate cu clienții anterior publicării normelor de aplicare ale Ordonanței de Urgență. Mai mult, susține banca, cadrul legal propus și aprobat de Guvern e mai avantajos pentru clienți.
“Soluțiile de amânare din OUG nr. 37/2020 prevalează în față soluției anunțate și dezvoltată unilateral de către ING, fiind soluții impuse de noile prevederile legale. Din primele zile de la primirea de cereri de amânare a obligațiilor de plata la credite am procedat la suspendarea încasării ratelor de credit și de dobânda lunare pentru a veni deja în sprijinul clienților, dar și fiind în așteptarea clarificării cadrului nou legal”, arată ING Bank la solicitarea Profit.ro.
De precizat că OUG prevede condiții separate, în funcție de tipul creditului. Astfel, în cazul creditelor ipotecare, dobânzile acumulate în perioada de amânare sunt garantate de stat și eșalonate separat de credit pe o perioadă de până la 60 de luni. În cazul creditelor de consum sau al creditelor pentru companii, dobânzile sunt capitalizate și li se vor aplica dobânzile curente ulterior.
Posibil, însă, ca ratele să fie mai mari la reluarea plăților, în funcție de evoluția dobânzilor.
Cum ceri amânarea ratelor
Potrivit normelor de aplicare, în cazul în care vrei să beneficiezi OUG privind amânarea plății ratelor, trebuie să trimiți băncii o solicitare, în format fizic sau prin mail, la datele de contact precizate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanță oferit de bancă. Termen: în cel mult 45 de zile de când a fost publicată ordonanța de urgență în Monitorul Oficial (30 martie).
Poți comunica banca de amânarea ratelor și prin telefon. Banca are obligația de-a înregistra apelul.
Mai multe detalii găsești AICI.