17 dec. 2020 | 08:20

Ce primești după ce te vaccinezi anti-Covid: la ce ajută adeverința în română și în engleză

ACTUALITATE
Ce primești după ce te vaccinezi anti-Covid: la ce ajută adeverința în română și în engleză

Deși a existat întotdeauna o evidență a vaccinurilor pe care le-ai efectuat în trecut, în cazul vaccinului împotriva noului coronavirus, lucrurile vor fi diferite.

Vaccinul anti-Covid-19 este mai aproape ca niciodată. În mai multe țări europene, au început să fie vaccinați oameni obișnuiți, în afara testelor clinice care s-au încheiat deja de câteva luni. După ce te vaccinezi însă, vei primi o hârtie cu numele tău și câteva date tehnice legate de sursa vaccinului, seria și lotul din care face parte.

Aceste detalii aparent neobișnuite au un scop cât se poate de nobil în spate și vor fi livrate persoanei vaccinate atât în română, cât și în engleză, în format tipărit, dar și în format electronic. Motivul vizează monitorizarea atentă a efectelor secundare, în cazul în care acestea apar.

Deși s-a confirmat că vom vedea aceste adeverințe în România, ele reprezintă un standard internațional. Este însă important de reținut că respectivul document are statut medico-legal. Nu trebuie să se confunde cu un pașaport epidemiologic. Standardul pentru acel document nu există până la această oră.

„În cazul în care, Doamne ferește, apare o reacție adversă, necunoscută. Se va controla dacă s-au respectat condițiile de păstrare, de transport ale vaccinului, criteriile de calitate, după care trebuie să facem trasabilitatea lotului de vaccin cu persoana vaccinată să vedem dacă e o problemă cu lotul respectiv. Persoana vaccinată poate să se vaccineze la București și să înregistreze o reacție adversă fiind la Suceava. Acolo trebuie să dovedească, uite, am făcut vaccinul. E ca un bilet de ieșire din spital. Credem că este important ca fiecare persoană să aibă acest document”, a explicat mediul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România.

Ca un alt detaliu important, vaccinările anti-Covid-19 vor fi înregistrate electronic în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor, într-un modul specială. Între timp, STS lucrează la o platformă online pentru programări la vaccinare.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele