Ce mai bună veste pentru acești români care au credite la bănci vine chiar astăzi. De când scad dobânzile și ratele
În ciuda perioadei de incertitudine, există și-o veste bună: e posibilă o scădere a ratelor pentru anumiți români. Mecanismul e destul de simplu.
E important de știut, dacă ai rate, cum e calculată dobânda. Aici vorbim de-o posibilă scădere a ratelor în funcție de IRCC. Ce e IRCC? E un acronim de la Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor. Valoarea acestuia a scăzut cu 0,03%, începând cu 1 iunie. O scădere mai importantă, la 2,16%, va fi aplicată de către bănci abia din trimestrul 4, adică ultimele trei luni din an. Iar schimbare vine ca urmare a modului de calcul al IRCC. În ciuda faptului că dobânzile interbancare au început să scadă încă de la sfârșitul primăverii.
Pe scurt, IRCC este o medie a dobânzilor zilnice aferente depozitelor din piața interbancară și a fost introdus în 2019 de Guvern. E un înlocuitor pentru referința ROBOR în cazul creditelor cu dobândă variabilă acordate persoanelor fizice.
În ianuarie-martie 2020 a fost aplicată valoarea IRCC calculată pentru perioada iulie-septembrie 2019, de 2,36%. În aprilie-iunie 2020 cea calculată în perioada octombrie-decembrie 2019, de 2,44%. În iulie-septembrie va fi aplicată valoarea de 2,41% rezultată din perioada ianuarie-martie 2020, conform Profit.ro. Totodată, e bine să știi că, în a doua jumătate a lunii martie, BNR a venit cu o politică monetară mai laxă și a redus dobânda cheie în două trepte, de la 2,5% la 1,75%, pe fondul efectelor economice și financiare ale pandemiei.
Ce înseamnă asta pentru tine, dacă ai rate?
Pe scurt, ca urmare a acestor decizii și ca urmare a modului în care e calculată valoarea IRCC, dobânzile mai mici vor fi resimțite în creditele acordate consumatorilor (nou acordate sau contractate care au început din mai 2019) abia începând cu octombrie.
Un calcul model, prezentat de publicația citată mai sus, e acesta: la un credit cu un sold de 210.000 de lei, pe o perioadă de 300 de luni, la o dobândă 5%, rata curentă a fost de 1.227 de lei în aprilie-iunie și va scădea cu 3 lei în iulie-septembrie. Din octombrie până în decembrie, scăderea ratei va fi mai importantă – un minus de 30 de lei la 1.194 lei.