09 iul. 2020 | 11:45

Ce înseamnă valul doi în România: datele care îți arată de ce situația poate deveni dramatică

ACTUALITATE
Ce înseamnă valul doi în România: datele care îți arată de ce situația poate deveni dramatică

După relaxarea restricțiilor, în multe state, inclusiv în țara noastră, a crescut numărul de cazuri. Unii spun că vorbim deja despre un vârf epidemiologic, însă statisticile ne arată că mai avem până acolo.

Dacă vom continua pe panta ascendentă pe care ne situăm acum, vom ajunge, probabil, la 5.000 de cazuri noi săptămânale, arată într-un grafic Octavian Jurma. “La televiziune se vorbește de un nou vârf. Este extrem de important să înțelegem că acesta nu este un nou vârf, pentru că vârful este, prin definiție, punctul maxim al unui val și suntem departe de o nouă pantă descendentă”, menționează acesta.

După cum vezi din datele de mai jos, predicțiile (și ia-le ca atare, sunt estimări, nu adevăruri) duc spre un maxim spre finalul lunii iulie.

cazuri estimari

Octavian P Jurma / Facebook

Despre ce cifre vorbim în România acum

Pe 8 iulie, la nivel național, în România aveam un total de 30.175 cazuri de COVID-19, din care 555 sunt cazuri noi, cu 38,1% peste media de 402 cazuri noi din ultimele 5 zile. În ultimele două săptămâni s-a înregistrat un total de 5.349 de cazuri noi, dintre care 2.879 în ultima săptămână.

Numărul total de teste RT-PCR este 796.484 (13.147 teste noi). Astfel, densitatea totală este de 38 de cazuri la 1.000 de teste, iar densitatea curentă este de 42 de cazuri noi la 1.000 de teste noi (sau o rată de pozitivare de 4,2%), ne arată graficele.

Tabelul și harta pentru România sunt realizate de Ghidul Medical împreună cu FORSLYS („Grupul Pentru Studiul Formal al Sistemelor Vii” din cadrul Asociației „Mișcarea Sinergistă”), sub conducerea Dr. Octavian Jurma.

Suntem deja într-un nou val, care era preconizat să urmeze abia la toamnă.

Primul val a avut un vârf de 523 de cazuri noi în 11 aprilie. Apoi, a urmat o fază ascendentă de 5 săptămâni. Acest nou val a depășit vechiul record, atât ca număr de cazuri, cât și ca durată a fazei ascendente – există o creștere de circa 6 săptămâni. Și nu pare a se opri. Nu se știe unde va fi vârful. Unii optimiști spun că poate la sfârșitul lunii.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele