Ce e ZACA în București și de ce anumite mașini n-au voie să circule aici
A doua jumătate a anului 2019 a fost marcată de dezbaterea pe tema taxei Oxigen. Primăria București, condusă de Gabriela Firea, a venit cu acest proiect în august. Până în decembrie au fost stabilite prețurile, zona pentru care trebuie să plătești, dar și alte câteva detalii. Din martie 2020, centrul Bucureștiului nu va fi accesibil mașinilor vechi. Cel puțin în teorie.
Ca să știi dacă ai sau nu voie în centru, trebuie să știi întâi ce e ZACA. E un acronim de la Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului. În practică, e un perimetru considerabil din mijlocul orașului București, după cum vezi pe harta de mai jos. Taxa Oxigen, dar și anumite restricții sunt aplicate fix pentru acest perimetru. Apoi sunt celelalte condiții de care trebuie să știi ca să mergi cu mașina prin București.
De luna aceasta au început să apară prin București panouri despre ZACA. Spun fix nimic. E o hartă a Capitalei cu un O2 în centru (care marchează ZACA) și cam atât. Dar dacă nu ții cont de acest perimetru te-ai putea trezi cu amenzi.
Pe scurt, toate maşinile cu normă de poluare sub Euro 5 vor fi taxate. Mai mult, există restricții mai dure pentru centrul Capitalei, în ZACA. Acolo, mașinile cu norma de poluare sub Euro 3 vor fi interzise. Mai trebuie să știi și că, din 2021, va fi obligatoriu să ai vinieta Oxigen și pentru mașini Euro 4 pentru acces în București. Până atunci, e obligatorie pentru Euro 3. Mai jos ai însă tarifele care vor fi valabile din martie 2020.
Mașinile electrice, hibrid, Euro 5 sau Euro 6 vor putea circula fără taxă. Altfel, dacă nu plătești și ești prins, amenda este între 1.500 și 2.000 de lei.
Câte mașini vor fi afectate de taxa pe București
Potrivit datelor oficiale, în București și Ilfov sunt înmatriculate următoarele tipuri de mașini:
- non-euro: 261.000
- Euro 1: 7.000
- Euro 2: 113.000
- Euro 3: 213.000
- Euro 4: 440.000
- Euro 5: 253.000
- Euro 6: 331.000
Primăria București susține că autoturismele vor fi monitorizate de 58 de camere pentru zona centrală și 146 de camere pentru restul orașului. Și există excepții. Sunt scutite de la plata vinietei câteva categorii de autovehicule care aparțin serviciilor publice comunitare, pentru situații de urgență, ambulanța, SMURD, pompieri, plus altele prevăzute de legislația de specialitate, care se regăsesc în proiectul aflat în dezbatere publică.
După cum vezi din cifrele de mai sus, cea mai mare problemă sunt mașinile non-euro. Ca idee, standardul Euro 1 a fost introdus în 1992. Iar Euro 5 e activ din 2009. Dacă nu știi precis unde se încadrează mașina ta, ai acest articol care te ajută.
Unde se duc banii și de când se aplică regula?
Primăria București susține că aplicarea sancțiunilor va fi făcută atât de polițiști și polițiști locali, cât și de împuterniciți ai primarului general. Implicit, încasarea tarifelor pentru achiziționarea vinietelor tip Oxigen se face de către structurile de specialitate ale Municipiului Bucureşti, cu atribuții în administrarea drumurilor publice și managementul traficului, direct sau prin distribuitori.
Sumele provenite din încasarea vinietei tip Oxigen se fac venit la bugetul Municipiului Bucureşti şi vor fi folosite cu prioritate pentru lucrări, investiții şi proiecte din domeniul protectiei mediului şi al mobilității urbane, care contribuie direct sau indirect la îmbunătățirea condiților de transport și a calității aerului. Cel puțin acesta e textul legii, vom vedea în timp dacă se aplică.
Din martie, trebuie să ții cont de acest regulament ca să poți circula. Traficul în ZACA va fi restricționat zilnic, între 7 și 22, de luni până vineri. Fac excepție sărbătorile legale.
De unde până unde ține ZACA? Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) cuprinde: Piața Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Șos. Ștefan cel Mare – Str. Polonă – Str. Mihai Eminescu – Str. Traian – Bd. Nerva Traian – Bd. Gheorghe Șincai – Str. Lânăriei – Calea Șerban Vodă – Bd. Mărășești – Str. Mitropolit Nifon – Bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – Șos. Pandurilor – Șos. Cotroceni – Splaiul Independenței – Str. Ştirbei Vodă – Str. Berzei – Str. Buzești – Piața Victoriei, inclusiv limitele acestui perimetru.