22 apr. 2020 | 18:35

Ce e „pașaportul coronavirus” și cine ți l-ar putea cere după data de 15 mai

ACTUALITATE
Ce e

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că după data de 15 mai lucrurile ar trebui să reintre, treptat, în normal. Numai că vor exista câteva condiții. Ți s-ar putea cere inclusiv un așa-numit „pașaport coronavirus”.

După data de 15 mai, restricțiile de deplasare vor fi ridicate în România, a spus președintele Klaus Iohannis. Asta înseamnă că nu vei mai avea nevoie de declarație pe proprie răspundere atunci când ieși din casă, deci nu mai trebuie să justifici orice deplasare pe care o faci.

Doar că vor exista câteva condiții. Spre exemplu, nu vei avea voie fără mască în locuri publice închise și în mijloacele de transport în comun. Dar nu sunt singurele măsuri de acest fel. Dacă, spre exemplu, vei vrea să mergi în vacanță la vară în altă țară ai putea avea nevoie de un așa-numit „pașaport coronavirus”.

Grecia și Croația sunt două dintre țările europene cae au anunțat planuri în acest sens. Cu alte cuvinte, vor să se asigure că turiștii care merg în aceste țări nu sunt infectați cu noul tip de virus.

De ce ți-ar putea cere Grecia și Croația „pașaportul coronavirus”

Grecia și Croația sunt țări care încasează venituri mari de pe urma turismului și s-ar putea să resimtă puternic efectele crizei în această vară. Totuși, e posibil, dacă situația o va permite, să poată primi turiști. Evident, cine se încumetă să călătorească în perioada următoare.

Ca să nu se trezească cu valuri de turiști care ar putea răspândi coronavirusul, cele două țări iau în calcul introducerea unui „pașaport coronavirus”. Totul pentru a se asigura că străinii care vor veni în vacanță nu sunt infectați cu noul coronavirus.

În Grecia, spre exemplu, ministrul Turismului spune că vizitatorii vor avea nevoie de un fel de pașaport de sănătate, „pașaport coronavirus”. E vorba de un document oficial din țara de origine, care să ateste că respectivii turiști nu sunt infectați cu SARS-COV 2. Regula ar fi valabilă și la ieșirea lor din Grecia.

Și sezonul turistic din vară va fi mai scurt, de doar trei luni, începând din iulie, dar ar putea fi prelungit în octombrie și noiembrie.

La rândul lor, croații vor cere adeverințe de sănătate, și în plus, vor să creeze coridoare turistice. Un prim exemplu ar fi pentru turiștii cehi, care călătoresc, tradițional, în număr mare, în Croația.