Ce e Favipiravir și de ce toată lumea e subit interesată de acest medicament
Ultimele 24 de ore au fost monopolizate de-o speranță: un medicament care să fie eficient în lupta cu SARS-CoV-2. Ce e Favipiravir și de ce cred specialiștii că ar ajuta? Totodată, cine l-a creat?
Pandemia COVID-19 a accelerat cercetările pentru găsirea unui vaccin sau, măcar, pentru dezvoltarea unui medicament care să-i trateze pe pacienți. Răspunsul, deocamdată, ar fi Favipiravir. Pentru vaccin se discută deja de teste pe oameni și mai multe instituții au spus că au ajuns la o formulă care se poate dovedi eficientă.
Ce e Favipiravir și cine l-a făcut?
Favipiravir este un medicament dezvoltat în Japonia. E folosit pentru gripă și e aprobat pentru utilizare clinică încă din 2014. Deocamdată, Favipiravir nu a demonstrat reacţii adverse evidente în studiul clinic. Cel puțin aceasta e concluzia specialiștilor din China.
„Are cel mai ridicat grad de siguranță și este clar eficient în tratarea [pacienților].”
Zhang Xinmin, oficial chinez din Ministerul pentru Știință și Tehnologie
La acest studiu au participat peste 80 de pacienţi, într-un spital din Shenzhen. Dintre aceștia, 35 au beneficiat de tratament cu Favipiravir, iar 45 au fost incluşi într-un grup de control. Rezultatele au arătat că pacienţii cărora li s-a administrat tratamentul cu Favipiravir au avut rezultate negative la testarea pentru SARS-CoV-2 într-un timp mai scurt în comparaţie cu pacienţii din grupul de control.
Totodată, o companie farmaceutică din China a obținut aprobarea Administraţiei Naţionale pentru Produse Medicale pentru a produce în masă medicamentul.
Îmbunătățire a capacității pulmonare pentru pacienții tratați cu Favipiravir
Pacienții tratați cu Favipiravir au fost testați și cu radiografii. S-a descoperit o îmbunătățire a capacității pulmonare cu 91%, comparativ cu 62% pentru cei tratați cu altceva. În 2016, Japonia a furnizat Favipiravir și pentru epidemia de Ebola.
Favipiravir a fost dezvoltat de Fujifilm Toyama Chemical. În Japonia, medicamentul este cunoscut drept Avigan. Acțiunile companiei deja au crescut pe fondul avizului pozitiv din China. În Japonia, medicamentul e folosit pentru pacienți cu simptome ușoare spre moderate. Nu e însă la fel de eficient pentru simptome mai severe.
„Am administrat Avigan într-un grup de 70 până la 80 de oameni și nu pare să funcționeze la fel de bine odată ce virusul s-a răspândit mai mult în organism.”
Mainichi Shimbun
Astfel de limitări au fost sesizate și la alte medicamente, înainte de Favipiravir. Mai precis, în cazul pacienților tratați cu o combinație de medicamente pentru HIV. Ce urmează acum pentru acest medicament e aprobarea pentru utilizare pe scară largă. O estimare optimistă e pentru luna mai, dar e posibil să dureze și mai mult.