08 apr. 2020 | 07:30

Câți șomeri sunt în România, pe timp de pandemie: numărul lor e șocant și va mai crește

ACTUALITATE
Câți șomeri sunt în România, pe timp de pandemie: numărul lor e șocant și va mai crește

România se confruntă cu o criză economică de proporții astronomice și se află abia la început. La fel ca în multe alte țări, numărul șomerilor a explodat.

În timp ce mulți dintre noi stau în casă, restaurantele, cafenelele și barurile sunt închise. Cele mai multe magazine din mall-uri sunt închise, iar toate acestea se reflectă în șomeri. Nimeni nu-și permite pe o perioadă nedeterminată să plătească salarii în timp ce oamenii stau acasă fără să producă nimic. Din acest motiv, deși situația multor români este foarte tristă, aceștia nu sunt singurii aflați în această situație.

La începutul acestei săptămâni, conform datelor oficiale furnizate de Ministerul Municii, peste 1,1 milioane de români au fost trimiși în șomaj. Întreruperile contractuale au avut loc începând cu data de 6 aprilie, iar cei afectați de această decizie sunt împărțiți în două categorii. Aproximativ 950.000 au contractele de muncă suspendate, în timp ce unui număr de 190.000 de oameni contractele individuale de muncă le-au fost încetate. Cu alte cuvinte, aceștia din urmă au fost concediați.

Fără să surprindă pe nimeni, cei mai afectați au fost lucrătorii din domeniile comerț cu ridicata și amănuntul, hoteluri și restaurante sau construcții. Pentru facilita formarea unei imagini clare a situației în care ne aflăm, cei din minister au publicat un raport defalcat pe categorii, după cum urmează:

Contracte individuale de muncă suspendate – 952.929 din care:

  • 278.408 – Industria prelucătoare
  • 188.468 – Comert cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor
  • 118.277 – Hoteluri și restaurante

Contracte individuale de muncă încetate – 187.548 din care:

  • 36.783 – Comerț cu ridicata și amănutul; repararea autovehiculelor și motocicletelor
  • 32.494 – Industria prelucrătoare
  • 23.286 – Construcții.

Dincolo de numerele de mai sus, mai îngrijorătoare sunt procentele. Rata șomajului printre angajații din hoteluri și restaurante a ajuns deja la 60%, iar Guvernul nu este cel mai eficient în a-i ajuta. În aproximativ o lună, maxim două, procentul va sări până la 90%, potrivit estimărilor Federeației Patronatelor din Turismul Românesc.

„Pe lângă acești șomeri, un număr de aproximativ 50.000 de persoane de pe litoral se afla într-o situație dramatică, deoarece au încetat somajul la 1 aprilie și nu mai au nicio sursă de venit. Aceștia au contracte de muncă pe perioada determinată de 6 luni și nu vor mai beneficia în anul 2020 de indemnizație de șomaj, deoarece nu vor îndeplini condiția stagiului de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni, având în vedere ca nu pot fi angajați pentru că hotelurile de pe litoral au activitatea sistată”, a declarat Dragos Răducan, prim-vicepreședintele executiv FPTR.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele