Câți bani iei în șomaj tehnic? Românii vizați de criză pot calcula într-un mod extrem de simplu
Odată cu criza medicală e și problema opririi activității comerciale. Și așa ajung mulți români să fie vizați de intrarea în șomaj tehnic. Însă, în funcție de salariul tău, câți bani poți primi?
Primul semnal major în piață a fost dat de Dacia. Pe 19 martie, producătorul auto a anunțat că-și trimite angajații în șomaj tehnic. În aproape o lună a fost evident că multe companii vor recurge la asta. Recent, premierul Ludovic Orban a anunțat că statul intenţionează să suporte parţial, din bugetul fondului de şomaj, salariul persoanelor care au fost în şomaj tehnic şi vor fi reangajate în momentul în care vârful crizei medicale va trece şi activităţile economice vor fi repornite.
Deloitte România furnizează acum un calculator accesibil online prin care poate fi calculat salariul. Acesta e dedicat angajatorilor care sunt afectaţi de restricţiile impuse în aceasta perioadă și nu mai pot suporta plata integrală a salariilor.
Ce soluții au la dispoziție angajatorii, atât prin șomaj tehnic, cât și prin zile libere
Angajatorii pot recurge la trei măsuri pentru această perioadă: intrarea în şomaj tehnic pe baza legislaţiei anterioare, şomaj tehnic în condiţiile prevăzute de OUG 30/2020 pentru angajatorii afectaţi direct sau indirect de criza medicală şi acordarea de zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor.
Spre exemplu, la un salariu brut de 3.000 de lei, cu două persoane în întreţinere, în cazul menţinerii contractului de muncă în varianta iniţială, costul salarial total al angajatorului este de 3.068 de lei, notează ZF.
În cazul în care angajatorul alege şomaj tehnic pe baza legislaţiei anterioare, costul salarial scade la 2.301 lei. Pentru şomajul tehnic suportat de la bugetul de stat, costul total este de 2.250 de lei. Nu cade însă în sarcina angajatorului. În cazul în care angajatul îşi ia zile libere pentru supravegherea copiilor, costul salarial ajunge la 2.301 lei (910 lei la angajator şi 1.390 de lei la stat).
Dacă vrei să te apuci să folosești acest calculator, e bine să știi că afişează rezultate estimate în baza celor două variabile. Nu ţin cont de alte particularităţi care pot duce la apariţia unor diferenţe de calcul.