Cât timp mai poți să intri cu buletinul în Anglia: avertismentul Ambasadei României

Cât timp mai poți să intri cu buletinul în Anglia: avertismentul Ambasadei României

Una dintre consecințele finalizării Brexit ține de modul în care poți intra în Marea Britanie, în viitorul apropiat. Din păcate, cartea de identitate nu va mai fi suficientă.

Doar până în 30 septembrie 2021 vei putea intra în Regatul Unit doar cu buletinul. Avertismentul a venit de la Ambasada României în Marea Britanie și se aplică în cazul tuturor persoanelor care vor să intre în Anglia pentru a se vedea cu rudele și prietenii sau în scop turistic.

În teorie, o serie de măsuri noi legate de relația UE cu Marea Britanie vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2021, când se va încheia perioada de tranziție a Brexit. ”Cetățenii români care au obținut statutul de REZIDENT în UK/#pre-settled sau #SettledStatus(în baza programului EU Settlement Scheme) vor putea folosi cartea de identitate ca document de călătorie până la 31 decembrie 2025”, subliniază pe Facebook Ambasada României în Regatul Unit.

În cazul celor care vor să se stabilească în Marea Britanie după 31 decembrie 2020, situația este un pic mai complicată. Începând cu 1 ianuarie 2021, regulile de imigrare în Regatul Unit cu scopul de a se stabili, a munci sau a studia se schimbă pentru toţi cetăţenii străini, inclusiv români, fiind necesară solicitarea unei vize prin noul sistem de imigrare bazat pe puncte.

Acest nou mecanism a fost implementat la 1 decembrie 2020 și se aplică în cazul celor care vor să muncească sau să studieze în UK. Ca referință, pentru a fi considerat eligibil, solicitantul trebuie să demonstreze că:

– are o ofertă de muncă la nivelul de calificare necesar de la un sponsor/angajator autorizat de Home Office;

– salariul minim anual oferit de către sponsor/angajator este de 26.500 lire sterline sau egal cu nivelul de salarizare relevant domeniului de activitate (dacă în domeniul de activitate salariul minim anual este mai mare de 26.500 lire sterline);

– poate vorbi limba engleză la un nivel intermediar B1.

Noul sistem de imigrare pe bază de puncte nu se adresează turiştilor şi nici cetăţenilor europeni care la 31 decembrie 2020 erau deja stabiliţi în Regatul Unit şi care au obţinut sau urmează să obţină până la 30 iunie 2021 statutul PRE-SETTLED sau SETTLED.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: