Studiu îngrijorător: cât durează, de fapt, imunitatea la virus
Informațiile despre imunitatea pe care corpul nostru o dezvoltă la noul virus sunt complexe și, de multe ori, se contrazic una pe alta.
Nimeni nu știe cu exactitate cât timp îți păstrezi imunitatea la virus după ce îl contractezi. Un nou studiu arată acum că răspunsul imun dezvoltat în timpul unei infecții cu SARS-CoV-2 ar începe să se reducă în intensitate în aproximativ două sau trei luni.
Acest lucru nu înseamnă neapărat că o persoană ar înceta să fie imună la virus după această perioadă de timp. Nivelurile mai scăzute ale răspunsurilor imune măsurate în studiu pot fi încă suficiente pentru a combate virusul. Totuși, studiul arată că imunitatea începe să se reducă după 2 – 3 luni, ceea ce ar însema că ar putea dispărea de tot, eventual.
De asemenea, descoperirea ridică și semne de întrebare cu privire la așa-numitele pașapoarte de imunitate, acele documente care atestă că o persoană este imună la noul coronavirus, în urma unei infecții anterioare.
Imunitatea la virus se reduce în câteva luni
La aproximativ trei până la patru săptămâni după expunerea inițială a fiecărui caz, cercetătorii au căutat anticorpi, adică proteine în formă de Y pe care sistemul imunitar le produce pentru a identifica și dezarma germenii pe care organismul îi întâlnește. În general, cazurile asimptomatice au avut niveluri mai mici de anticorpi anti-coronavirus decât omologii lor simptomatici. Au avut, de asemenea, niveluri mai mici de semnale imunitare inflamatorii.
Când cercetătorii s-au uitat din nou nivelul de anticorpi, după opt săptămâni, după ce fiecare caz a fost externat din spital, au descoperit că ambele grupuri au avut scăderi semnificative în ceea ce privește anticorpilor.
Autorii studiului, o echipă de cercetători din Chongqing, China, sugerează, de asemenea, că descoperirile lor susțin continuarea respectării distanțării sociale, dar și a altor eforturi de prevenire, asta până când vom avea o înțelegere mai clară a imunității.