Cât de mult pierzi dacă intri în învățământ: femeile, cele mai discriminate finaciar

Cât de mult pierzi dacă intri în învățământ: femeile, cele mai discriminate finaciar

Nimic nu este mai ușor decât să te superi pe profesorii care își rotunjesc veniturile din meditații. Din păcate, implicit, aceștia câștigă cu aproximativ 30% mai puțin decât persoanele cu studii superioare similar din mediul privat.

Cel mai recent studiu realizat de Comisia Europeană încearcă să asocieze niște cifre exacte discrepanței financiare dintre profesori și angajații de la privat care au terminat o facultate. Partea tristă este însă că problema constatată nu este atât de simplă pe cât ai crede la prima vedere. Femeile au și mai mult de suferit pentru că au luat decizia neinspirată de a intra în învățământ.

„Actuala criză sănitară a lansat în educație provocări fără precedent. Profesorii din Europa au jucat un rol esențial în organizarea și asigurarea învățământului la domiciliu și întoarcerea (acolo unde a fost cazul n.red.) în siguranță la școală… Criza ne-a amintit cât de valoroasă, dar și exigentă, este profesia de învățător. Abilitățile și devotamentul profesorilor sunt, de asemenea, indispensabile pentru ca elevii să-și atingă întregul potențial. Dar, răsplata profesorilor este suficient de competitivă pentru a-i putea atrage și pentru a-i păstra pe cei mai calificați dintre ei?”, se întreabă autorii studiului.

Dacă ești profesor și vrei să te muți într-o țară în care nu mai ești penalizat salarial pentru alegerea ta de carieră, ar fi bine să ajungi în Danemarca, Germania, Austria sau Finlanda. Doar acolo, profesorii din clasele I – IV, gimnaziu și liceu primesc salarii comparabile cu angajații din sistemul privat cu aceleași studii, facultate, master.

În România însă, Cehia sau Ungaria, profesorii au venituri cu aproximativ o treime mai mici decât cele de care se bucură angajații din mediul privat cu același nivel de studii. Dacă vrei să ții minte încă un record negativ al țării noastre, în România se întâlnește cea mai mare diferență între salariul unui profesor comparativ cu al unui lucrător cu studii superioare din mediul privat.

Studiul integral din spatele acestui material îl găsești aici. Conform datelor agregate de Comisia Europeană, un profesor de gimnaziu aflat la început de carieră se bucură anual de un salariu brut de 8.989 de euro. O profesoară cu studii identice care lucrează în exact aceleași condiții se bucură de 8.206 euro. În final, discrepanța financiară dintre salariul unui bărbat și al unei femei din UE care activează în învățământ este de aproximativ 10%.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: