Cât au contribuit, de fapt, școlile la răspândirea virusului: analiza care demontează speculațiile
La începutul toamnei s-a vorbit mult despre decizia de a redeschide școlile în contextul în care numărul cazurilor de infectare era în creștere. Cursurile au fost totuși ținute în clase, iar asta a dat naștere multor speculații pe acest subiect.
Școlile s-au redeschis în toată țara în luna septembrie, deși mulți au atras atenția că numărul cazurilor de infectare e mare. Oficialii au cerut respectarea tuturor regulilor de igienă și protecție și s-a menționat clar că există la îndemână atât sistemul hibrid, cât și cel online dacă lucrurile degenerează.
Ceea ce s-a și întâmplat inclusiv în București, trecut în scenariul roșu.
După redeschiderea școlilor, s-au organizat și alegerile locale, pe 27 septembrie, prilej pentru mulți să spună că scrutinul ar fi trebuit amânat. Între timp, însă, apar și niște date vine să demonteze anumite speculații. Cei de la edupedu.ro arată că coala nu a contribuit la creșterea ratei de infectare cu Sars-CoV-2 în rândul populației de vârstă 0-19 ani, prin raportare la numărul total de cazuri.
Analiza are la bază chiar datele oficiale de la Ministerul Sănătății.
Cât au contribuit, de fapt, școlile la răspândirea virusului
Au trecut șase săptămâni de la începera anului școlar, iar datele arată că în România au fost înregistrate 13.691 de cazuri de infecție cu Sars-CoV-2 la populația din grupa de vârstă 0-19 ani. Acest număr reprezintă 6,53% din numărul total de cazuri de infectare de la nivelul întregii populații, ajuns la 209.648 de infectați pe 25 octombrie 2020.
Până să înceapă școala, numărul cazurilor din această grupă de vârstă era undeva la 6,18%.
Dacă te uiți pe grafic, așadar, o să observi că nu e mare diferență înainte de momentul în care s-au deschis școlile și weekend-ul 24-25 octombrie, adică la o lună și jumătate după acel moment. Procentul cazurilor 0-19 ani în total cazuri a avut o ușoară modificare în prima săptămână (0,12 ppc) de școală și în a doua (0,11 ppc), apoi situația fiind relativ stabilă, cu fluctuații de sub 0,1 puncte procentuale.
În termeni nominali, însă, numărul de cazuri s-a dublat la nivel național, indiferent de vârstă, și s-a dublat, de asemenea, și-n rândul populației cu vârste de până-n 19 ani.
Numeroase studii realizate la nivel mondial au demonstrat faptul că școlile nu reprezintă un mediu de răspândire a noului tip de virus dacă aceste unități respectă absolut toate regulile impuse.