Casele ar putea fi printate 3D cu cel mai ieftin material: pământul
Oamenii de știință au dezvoltat o metodă ecologică de imprimare 3D a caselor, care are potențialul de a revoluționa industria construcțiilor. Ar putea fi clădite din solul local.
Noua tehnologie este concepută pentru a fi o alternativă durabilă pentru beton, care reprezintă aproximativ 7% din emisiile de dioxid de carbon, potrivit International Energy Agency.
Sarbajit Banerjee, profesor de chimie, știința materialelor și inginerie la Universitatea A&M din Texas, a declarat că imprimarea 3D dispune de o versatilitate care le-a permis să imprime fațade arhitecturale întregi.
Cu toate acestea, obținerea unor astfel de structuri care să îndeplinească reglementările existente în materie de construcții rămâne o provocare semnificativă.
Betonul rămâne materia primă utilizată în cele mai multe proiecte de construcții, dar acesta nu poate fi reciclat și necesită multă energie pentru a fi amestecat și transportat. Scopul echipei de cercetare este de a tipări structuri utilizând solul care poate fi găsit în orice grădină, relatează The Guardian.
„Deși utilizarea la scară largă a betonului a permis accesul democratic la locuințe și creșterea orașelor, acest lucru a avut un cost ecologic considerabil”, a afirmat Banerjee.
“Trecerea la tipărirea 3D a betonului amenință să exacerbeze această problemă. De aceea, am creat o nouă paradigmă a construcțiilor, prin utilizarea unor materiale obținute în mod natural chiar la fața locului. Utilizarea acestor materiale va deschide calea pentru construirea de proiecte adaptate în mod specific la nevoile climei locale”.
„Este o modalitate de a oferi locuințe potrivite pentru populațiile cele mai sărace din lume”
Utilizarea materialelor locale ar reduce necesitatea de a transporta beton pe distanțe lungi, prin aceasta, reducând și mai mult impactul clădirilor asupra mediului.
Planul echipei de cercetare de a înlocui betonul cu pământul de sub picioarele noastre depinde de capacitatea lor de a îmbunătăți capacitățile de încărcare ale solului. În această privință, Banerjee a declarat că există progrese concrete.
Odată ce vor avea o idee mai clară despre limitele tehnologiei, Banerjee și echipa sa planifică să investigheze cum ar putea permite construirea chiar și pe alte planete.
„Considerăm că această cercetare nu este doar un mijloc de înlocuire a betonului, ci și un mijloc de construcție în medii dificile. De exemplu, am lucrat la abordarea problemei construirii drumurilor cu condiții climatice în cadrul subarctic. Tehnologia ar putea fi folosită într-o zi dincolo de Pământ, pentru a crea așezări pe lună sau chiar pe Marte.”