03 aug. 2020 | 16:46

Buletinul biometric, de acum oficial în România. Cum îl pot obține și minorii sub 14 ani

ACTUALITATE
Buletinul biometric, de acum oficial în România. Cum îl pot obține și minorii sub 14 ani

Președintele Klaus Iohannis a promulgat pe 3 august legea prin care aduce modificări normative în ceea ce privește evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români. Pe scurt, deja putem visa la un buletin mai digital.

Odată cu legea de acum, este introdusă semnătura electronică. În ceea ce privește cărțile de identitate, acestea vor deveni electronice și va exista posibilitatea de emitere a cărților de identitate, în format fizic sau electronic, și copiilor cu vârste sub 14 ani.

„Opțional, se poate elibera carte de identitate simplă sau carte electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani la solicitarea unuia dintre părinți, a reprezentantului legal, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social, public sau al unui organism privat acreditat, destinat protecției speciale a copilului separat sau temporar sau definitiv de părinți, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul”,  arată în legea promulgată de șeful statului.

Alte modificări instituite prin legea sus citată permit autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului de Afaceri Interne și ale altor instituții publice sau private utilizând cartea electronică de identitate a titularului. Se permite și utilizarea semnăturii electronice în condițiile legii. Cartea de identitate provizorie va fi valabilă o perioadă de 45 zile.

Ce mai trebuie să știi despre noul buletin

În urma finalizării procedurilor tehnice pentru eliberarea cărții electronice de identitate, atât cartea simplă de identitate, cât și cartea electronică de identitate vor fi eliberate:

  • în cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 0-14 ani, cu valabilitate de 2 ani
  • în cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani, cu valabilitate de 4 ani
  • în cazul persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, cu valabilitate de 10 ani
  • în cazul persoanelor cu vârsta de peste 60 ani, cu valabilitate nelimitată, în ceea ce privește cartea simplă de identitate, indică actul normativ

Inițiativa de lege a fost înregistrată în decembrie 2017, a fost adoptată în Camera Deputaților pe 14 iulie 2020 și trimisă către promulgare în decursul aceleiași zile.

Între timp, în Europa, se trece deja la buletin care-i pe telefon. Cartea de identitate germană va putea fi stocată pe telefoane Samsung. E doar o mică parte din inițiativa de e-guvernare din Germania. Iar aportul Samsung e că asigură securizarea dispozitivelor, astfel încât nimeni să n-aibă acces la datele tale. Aici vezi și potențialul soluției Knox pe care compania o folosește deja de câțiva ani.