Românii care au cont bancar trebuie să știe asta urgent: anunțul bagă băncile în ședință de urgență

Românii care au cont bancar trebuie să știe asta urgent: anunțul bagă băncile în ședință de urgență

În plină pandemie de coronavirus, există multe soluții pentru a gestiona mai bine situația. Una dintre ele vine de la două companii de tip fintech, după modelul Revolut, care au lansat un card preplătit, cu care vin în sprijinul autorităților.

Companiile de tip fintech din Europa – Loyaltek și Paynovate – au lansat un card special în plină criză medicală. Se numește România Unity Card și se vrea o soluție de plată prin care autoritățile pot oferi, între altele, ajutor de urgență. De asemenea, cardul poate fi folosit și pentru soluții de relansare a economiei.

Unity Card poate fi folosit pentru ajutor umanitar de urgență sau pentru a sprijini în mod specific anumite segmente ale populației, cum ar fi retailerii și comercianții locali care au fost nevoiți să își închidă afacerile. Soluția a fost deja implementată în mai multe țări.

Cum funcționează Unity Card, soluția prin care se poate gestiona mai bine criza

Fintech-urile care au venit cu această soluție susțin că Unity Card va fi în mod excepțional gratuit pentru autoritățile locale și poate fi livrat rapid, oriunde în Europa. Până în prezent, la nivel european, s-au solicitat oferte pentru aproape un milion de carduri.

Important de precizat: cardul va fi oferit în mod gratuit pentru autorităților locale. Ideea apare în contextul în care România se pregătește să iasă din starea de urgență și să relaxeze treptat măsurile impuse. În acest context, susțin cei care vin cu cardul, atenția se îndreaptă treptat către următoarea provocare: relansarea economiei.

Unity Card este un card de debit care poate fi limitat pentru utilizarea într-o anumită zonă geografică (de exemplu, o autoritate locală), precum și pentru anumite tipuri de magazine sau afaceri, în acest caz, cele care au fost obligate să se închidă pe perioada crizei actuale: hoteluri, restaurante, baruri, frizerii, magazine de bricolaj, magazine de haine.

„Fie că este vorba de sprijinirea comercianților care au fost nevoiți să își închidă afacerile sau de a ajuta o mamă să-și hrănească copiii, liderii noștri, de la nivel local la nivel național, caută modalități de a atenua efectele blocajului economic și de a pregăti revenirea la viața normală și relansarea economică.”
Robert Masse, fondator și CEO al Loyaltek

„Însă timpul se scurge cu viteză și apare întrebarea cum putem aloca aceste resurse cât mai rapid și eficient posibil, evitând în același timp orice risc de fraudă, precum și cum putem să ne asigurăm că banii publici își îndeplinesc scopul prevăzut, creând o situație cu câștig de ambele părți și beneficii pentru întreaga societate”, adaugă acesta.

Cum se alimentează cardul

Unity Card poate fi încărcat și reîncărcat cu orice sumă de bani dorită și funcționează la fel ca un card de debit obișnuit pe terminalele de plată.

Perioada de valabilitate poate fi adaptată în funcție de nevoile și suportul prevăzut. Utilizatorii pot verifica valoarea rămasă cu ajutorul unui cod QR de pe spate, în timp ce un extranet permite autorității emitente să monitorizeze, să analizeze, să gestioneze și chiar să ajusteze modul de utilizare a cardurilor sale, în timp real.

„Numele soluției, care reprezintă, desigur, solidaritatea, a venit în mod natural, iar noi am decis să oferim primele 5.000 de carduri fiecărei autorități locale care dorește să lucreze cu această soluție, având în vedere că ele sunt cel mai apropiate de situația din teritoriu. Costurile de implementare sunt menținute la minimum și se ridică la doar o fracțiune din costurile obișnuite ale măsurilor „tradiționale” similare. Mai mult, nu luăm niciun procent din tranzacții. În urmă cu doi ani, am livrat 12.000 de carduri la World Food Program (Programul alimentar mondial) pentru ajutor umanitar.”
Robert Masse

Soluția propusă și-a dovedit deja utilitatea în Germania, în criza migrației, când Loyaltek a distribuit autorităților locale zeci de mii de carduri pentru a gestiona alocațiile refugiaților sirieni, permițându-le acestora să-și asigure nevoile de bază, prin achiziționarea de produse de la comercianții locali.

Unity Card poate fi personalizat dacă este necesar. Acesta este distribuit fie direct către beneficiari, fie prin intermediul autorității competente, care îl poate distribui mai departe.

Plățile efectuate de cetățeni cu cardul sunt gestionate împreună cu restul traficului de plăți al comercianților, în timp ce suportul pentru titularii de card este asigurat de către Loyaltek sau de către „clientul” însuși, adică autoritatea emitentă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: