15 aug. 2020 | 09:33

Carantina românilor, o afacere de milioane: cât a plătit statul român pentru zeci de mii de oameni

ACTUALITATE
Carantina românilor, o afacere de milioane: cât a plătit statul român pentru zeci de mii de oameni

În ultimele luni ai auzit deseori formularea de carantină instituționalizată. Aceasta este una dintre cele mai profitabile afaceri din ultimul deceniu pentru mai multe hoteluri, pensiuni și alte spații locative din România.

Până în urmă cu câteva zile, conform raportului Curții de Conturi care a fost înaintat Parlamentului, nu mai puțin de 62.406 persoane s-au aflat în carantină instituționalizată în România, în spații special amenajate pe bază de contract. Costul mediu la nivel național pentru un individ care a fost ținut în carantină este de 3.028 de lei, dar valoarea cu pricina crește semnificativ în anumite regiuni ale țării, în cazul anumitor persoane. 

Deși posibilii bolnavi nu au scos niciun ban din buzunar, cu foarte mici excepții, această acțiune la nivel național a costat statul român aproximativ 190 de milioane de lei. Cele mai mari costuri legate de carantină au fost în două unități administrativ teritoriale, București și Brașov. Acolo, costurile au fost de aproximativ 5400 de lei pe om.

Cel mai mare cost din toată țara pentru carantinarea unei persoane au fost în București. Cu 5.462 de lei au stat în izolare 3.279 de persoane. În același timp, carantinarea în spații puse la dispoziție în mod gratuit a costat 12.836 de lei de persoană. Costul mediu în Brașov a fost de 5.389 de lei și a fost achitat de statul român în cazul a 1003 persoane.

Cele mai mici costuri cu carantinarea au fost pe litoral. La Constanța, au fost în carantină doar 21 de persoane, pentru care costul mediu cu carantinarea s-a ridicat la cifra de 48 de lei. Din păcate, județul Bihor ocupă poziția de lider la capitolul persoane care au ajuns în carantină. Este vorba de 4.141 de persoane cu un cost mediu de 2.931 de lei.

In raport se arată că „din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului au fost suplimentate bugetele unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat și au fost alocate fonduri de 15,638 milioane lei celor 42 de județe pentru acoperirea cheltuielilor cu personalul din servicii sociale publice aflat în izolare preventivă la locul de munca, precum și pentru cheltuielile determinate de modificarea art.2 din HG nr. 201/2020 pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină și luarea unor măsuri în domeniul sănătății, precum și pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății”.

Este important de reținut că hotelurile și pensiunile care au oferit acest serviciu de carantină statului român nu au vrut la niciun nivel să negoiceze, conform aceluiași raport citat mai sus.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele