Capcana în care pot cădea toți românii care au card și cont bancar. Ce să faci acum să nu rămâi fără bani
Mai toți românii dețin astăzi un card și un cont bancar. Numai că pericole există la tot pasul și, în plus, sunt și capcane în care poți cădea și te poți trezi fără bani. Iată cum te protejezi și-ți ții banii aproape.
Unul dintre instrumentele des folosite de bănci pentru a face venituri sunt cardurile de credit. Sunt linii de finanțare în sume relativ mici, de tip descoperit, care se folosesc la diverse achiziții. E o linie de credit de tip revolving – adică sumele rambursate pot fi reutilizate oricând. De regulă, dobânda este zero într-o anumită perioadă de grație, iar la cardurile de credit cu plata în rate fără dobânda nu se percepe dobânda întreagă perioada.
Totuși, există câteva capcane în care poți cădea dacă nu ești atent, după cum atrag atenția cei de la FinZoom.
Capcanele în care poți cădea dacă ai un card și un cont bancar
E important de precizat că neutilizarea cardului de credit nu este penalizată, dar cardul poate avea și alte comisioane, care nu sunt legate de tranzacții cu cardul – de exemplu: comisioane de emitere card, administrare lunară/anuală, închidere card etc.
Și, ca să nu rămâi fără bani pe card, ar fi bine să ții cont de niște sfaturi:
Nu folosi cardul de credit la retrageri de numerar de la bancomat – specialiștii susțin că pierzi, de fapt, de trei ori: plăteșți comision la retragerea de numerar (care poate ajunge și la 3% din suma retrasă, plus 10 lei), nu beneficiezi de perioada de grație, iar dobânda pentru sumele retrase direct de la bancomat este mai mare decât cea pentru folosirea creditului direct la comerciant.
Nu uită să rambursezi suma minimă de plată – suma minimă de rambursat este trecută prima pe extrasul de cont (sau trimisă prin SMS). Pentru a nu plăți dobânzi penalizatoare uriașe (care pot ajunge și la 38%), este obligatoriu să rambursezi lunar băncii această suma minimă, care este între 2% și 10% din suma folosită din creditul de pe card (diferă, în funcție de banca). Atenție, însă: plătești doar suma minimă, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să plătești și dobânda.
Rambursează mai mult decât suma minimă lunară – dacă te limitezi la plata sumei minime de rambursat, restituirea împrumutului poate dura ani de zile, chiar și în condițiile în care nu uitilizezi cardul din nou.
Încadrează-te în perioada de grație – important de precizat că nu toate băncile te atenționează că beneficiezi de dobânda zero doar dacă returnezi întreagă suma datorată până la sfârșitul perioadei de grație (după care, poți să foloseșți din nou banii din creditul aprobat pe card).
Iată regula de aur – din fiecare suma rambursată de ține, banca va opri mai întâi 100% comisioane și dobânzi datorate și abia apoi începe să îți acopere din suma împrumutată. Dacă nu vei ține cont de această regulă, vei putea rămâne cu datorii, pentru care se calculează penalități.
Cel mai important sfat e, însă, să citești cu mare atenție ce semnezi. Contractul de credit ar trebui să conțină toate aceste aspecte, dar e bine să știi unde să te uiți. Ai nevoie doar de o minimă înțelegere a termenilor juridici. Dacă ți se pare că banca ți-a ascuns ceva sau te-a încărcat fără drept, te poți adresa oricând unui centru specializat în astfel de litigii.