28 sept. 2020 | 13:44

Când și în ce mod se va termina pandemia. Unii dintre cei mai buni experți explică

ACTUALITATE
Când și în ce mod se va termina pandemia. Unii dintre cei mai buni experți explică

După atât timp, cum ar arăta un eventual sfârșit al pandemiei? Pentru Statele Unite, experții de top formulează scenarii pentru un astfel de eveniment fericit. Cât de probabil este să se întâmple așa și cât de aproape este acest sfârșit?

Până în noiembrie 2021, majoritatea americanilor vor fi primit două doze de vaccin care, deși nu este o minune din punctul de vedere al eficienței, va fi combătut boala în cele mai multe cazuri.

Între timp, oamenii continuă să poarte măști și să evite adunările mari, iar cifrele Covid-19 scad constant, desigur, după o serie de supratensiuni la începutul anului.

În cele din urmă, pe măsură ce tot mai mulți oameni dezvoltă imunitate prin expunere și vaccinare și pe măsură ce tratamentele devin mai eficiente, Covid-19 se retrage la un loc cu bolile obișnuite pe care oamenii le experimentează în fiecare iarnă.

“Va fi nevoie de două lucruri pentru a ține acest virus sub control: măsuri igienice și un vaccin. Și nu poți avea una fără cealaltă”, spune Paul Offit, directorul Centrului de educație pentru vaccinuri și medic curant în Divizia de Boli Infecțioase de la Spitalul de Copii din Philadelphia.

Așa arată viitorul, transmis de Politico, prezentat pe baza interviurilor cu 11 experți de nivel înalt care se gândesc la evoluția acestor particule microscopice SARS-CoV-2 în fiecare zi.

Sfârșitul pandemiei va fi o evoluție, nu o revoluție. Vaccinul este doar unul din instrumente

Toată această evoluție prezentată contrazice ipoteza care stă la baza numeroaselor proclamații ale lui Trump: că viața va reveni imediat la normal după administrarea unui vaccin.

“Nu văd sfârșitul acestei pandemii ca un punct bine determinat: Aceasta este ziua, pandemia s-a încheiat astăzi”, explică virologul Angela Rasmussen. “Văd acest lucru ca fiind un proces care va dura o lungă perioadă de timp, posibil chiar ani de zile.”

Estimările experților cu privire la cronologie variază, dar se pare că există un anumit acord că virusul ar putea fi în declin și sub control până în a doua jumătate a anului 2021 și că societatea ar putea reveni la “normalul” pre-Covid în termen de doi ani.

“Am spus noiembrie 2021”, prezice Zeke Emanuel, fost consilier Obama și președinte al Departamentului de etică medicală și politici de sănătate de la Universitatea din Pennsylvania.

“Cred că vom avea suficientă imunitate colectivă, încât vom avea un declin neîncetat.”

Imunitatea de turmă este punctul în care atât de mulți oameni sunt imuni, încât virusul nu se mai poate răspândi pe scară largă.

Momentul precis, desigur, este incert – un viitor evaziv care se bazează pe o serie de necunoscute cunoscute, cum ar fi câți oameni vor continua să poarte măști și să păstreze distanța socială sau dacă testele rapide Covid-19 vor fi disponibile pe scară largă și desfășurate corespunzător.

Și apoi, mai putem vorbi despre ceea ce epidemiologul Michael Osterholm, director al Centrului pentru Cercetarea și Politica Boli Infecțioase de la Universitatea din Minnesota, numește “cuvântul de un trilion de dolari al zilei cu această boală”: imunitate. Cât va dura, în medie, imunitatea la infecția naturală și la vaccin?

“Putem obține imunitatea de turmă cu vaccinarea”, spune el. “Întrebarea este cât timp putem rămâne acolo. Adică, dacă ajungem, să zicem, la 75% sau 80% proiecție imună, cifrele ar rămâne așa dacă nu am face altceva?”.

Poate că acesta este cel mai important lucru de înțeles despre pandemie chiar acum: deși experții își pot face cele mai bune presupuneri, nu există nicio certitudine cu privire la viitorul Covid-19.

Înainte de vaccin: “Măști și distanță”

Pandemia este departe de a fi terminată. Nici măcar nu este în declin. Cazurile de Covid-19 sunt în creștere în multe state, iar în doar o zi din această săptămână, SUA au înregistrat peste 40.000 de cazuri noi și peste 1.000 de decese.

Experții nu se așteaptă ca cifrele să se îmbunătățească mult pe măsură ce oamenii se mută în interior pentru toamnă și iarnă.

Cheia, atunci, pentru a ne asigura că societatea găsește un anumit grad de normalitate între timp, continuă să fie “măști și distanță”, spune Emily Landon, epidemiolog șef al bolilor infecțioase de la Universitatea din Chicago Medicină. Asta înseamnă să eviți locuri precum restaurantele în care nu poți purta masca în interior.

“Măștile și distanța chiar funcționează”, spune ea.

Vaccinul sosește: Este așteptat haosul

În timp ce mulți experți văd valoare în strategii precum testarea extinsă, majoritatea sunt de acord că găsirea unui vaccin funcțional va fi cel mai mare pas pe drumul spre normalitate.

Iar, având în vedere urgența din întreaga lume, este probabil ca una sau mai multe aprobări pentru vaccinuri să aibă loc la sfârșitul anului sau la începutul anului viitor.

“În cel mai bun caz, primim câteva vaccinuri care funcționează până în decembrie”, spune Landon. Ar putea dura mai mult. Larry Corey, care se ocupă de coordonarea studiilor clinice cu vaccinuri finanțate de guvernul SUA, estimează că primele rezultate din faza III din SUA nu vor fi disponibile până în februarie.

A scoate un vaccin pentru poporul american este o problemă – și una colosală. Companiile farmaceutice și guvernul SUA trebuie să producă, să distribuie și să administreze aproximativ 660 de milioane de doze de vaccin în următorul an, deoarece vaccinurile cele mai îndepărtate în cadrul studiilor necesită două doze per persoană. Este așteptat “un pic de haos”.

Potrivit guvernului SUA, s-au făcut deja sute de mii de doze. Dar îndrumările recente de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor indică faptul că doar câteva milioane de doze din două vaccinuri de vârf – despre care se crede că sunt candidații Moderna și Pfizer – vor fi disponibile la început, pentru a fi oferite lucrătorilor esențiali și celor mai vulnerabili ai societății.

Mulți experți, inclusiv directorul CDC, prezic că vaccinurile ar putea fi disponibile pe scară largă încă de la sfârșitul primăverii sau verii.

După vaccinare: “Trebuie să așteptăm să dovedim că funcționează”

Este 2021 și tocmai ați primit cele două doze. Ce se întâmplă în continuare va depinde în mare măsură de doi factori: cât de eficient este vaccinul și câte persoane îl primesc.

Scopul este ca vaccinul să fie suficient de eficient și de răspândit pentru ca populația să atingă pragul de imunitate de turmă – punctul în care, teoretic, oamenii își pot scoate măștile în siguranță și pot participa la evenimente mari.

Paul Offit, directorul Centrului de educație pentru vaccinuri de la Spitalul de Copii din Philadelphia, a parcurs calculele: “formula ar afirma că aproximativ două treimi din populație ar trebui să fie vaccinate dacă vaccinul ar fi 75% eficient împotriva răspândirii virusului.

Dacă vaccinul este mai puțin eficient decât atât, un procent mai mare din populație trebuie vaccinat pentru a se apropia de imunitate.

Experții nu sunt optimiști că aceste vaccinuri de primă generație vor fi extrem de eficiente în prevenirea transmiterii.

“Probabilitatea ca noi să ne lovim de prima oară este foarte scăzută”, spune Michael Kinch, directorul Centrelor pentru Cercetare Inovare în Biotehnologie și Descoperirea Medicamentelor de la Universitatea Washington din St. Louis.

“Dacă vă imunizați efectiv peste acest prag de imunitate, atunci înseamnă că puteți reveni la afaceri ca de obicei”, spune Cobey. “Dar asta presupunând că aveți vaccinul distribuit destul de uniform în populație. Și vaccinurile nu sunt aproape niciodată distribuite uniform”.

Dar acest lucru nu este un motiv de panică.

Orice vaccin va fi de mare ajutor în ținerea sub control a pandemiei.

Cincizeci la sută eficacitate nu este un număr atât de mic. Dar nu le va permite oamenilor să meargă la teatru sau să se relaxeze imediat în barul preferat.

“Nu sunt sigur că oamenii înțeleg asta”, spune Offit. “Ceea ce mă îngrijorează în acest sens este că oamenii ar crede: Super. Sunt vaccinat. Sunt bine. Pot să mă implic într-o activitate cu risc ridicat. Și asta ne-ar aduce imediat înapoi în locul în care ne aflăm”.

Dacă ratele scad, spune Landon, “atunci spuneți: OK, cred că putem permite oamenilor să mănânce în interiorul restaurantelor. Și apoi ratele rămân scăzute, chiar dacă ai invitat oamenii înapoi la restaurante”.

Probabil că vor fi ani până pandemia va fi dată la o parte

Acest proces va dura mult mai mult pe plan internațional. O coaliție de organizații internaționale – GAVI, Centrul pentru Pregătirea Epidemiei și OMS – își propun să achiziționeze și să desfășoare 2 miliarde de vaccinuri către cei mai vulnerabili din lume în 2021.

Dar Oxfam a avertizat recent că 61% din populația globală nu va avea vaccin. până cel puțin 2022. Țările bogate nu facilitează accesul echitabil: potrivit Oxfam, țările bogate care reprezintă 13% din populația lumii au rezervat deja peste jumătate din oferta de candidați de vârf.

Emanuel anticipează că țările deschid călătorii internaționale pe măsură ce primesc și implementează vaccinuri, dar că “va dura câțiva sau trei ani pentru a obține cu adevărat o revenire completă la normalitatea pre-Covid” în călătoriile internaționale.

Perspectiva de-a lungul anilor

Lumea va trăi probabil cu Covid-19 pentru totdeauna, chiar și după imunizare. “Cred că mulți oameni par să creadă că vaccinurile eradichează automat virusurile”, spune Rasmussen. “Nu o fac”. Până în prezent, doar doi viruși au fost eradicați oficial.

Dar mulți experți cred că, dacă ratele de vaccinare sunt suficient de mari, Covid-19 al viitorului va fi ușor de gestionat, de rutină, doar un alt virus la care majoritatea oamenilor vor avea un anumit grad de imunitate.

O parte din această protecție va proveni din infecția naturală și expunerea la boli; iar unele dintre ele vor proveni din vaccinare.

Poate că, în fața acestui calcul, porțiuni mari ale societății americane vor decide să nu urmeze calea inexorabilă înapoi la “normal”. Poate că măștile vor deveni norma în timpul iernii, când coronavirusurile se răspândesc mai ușor.