15 iul. 2020 | 11:00

Când scad cazurile în România și de ce imunitatea de grup e imposibilă: Geza Molnar

ACTUALITATE
Când scad cazurile în România și de ce imunitatea de grup e imposibilă: Geza Molnar

În cadrul emisiunii Marius Tucă Show, epidemiologul Geza Molnar a oferit mai multe pronosticuri despre modul în care va progresa pandemia în România.

Situația în țara noastră este din ce în ce mai îngrijorătoare, când vine vorba de numărul cazurilor de coronavirus depistate în fiecare zi. Cu toate acestea, epidemiologul Geza Molnar este încrezător că lucrurile vor arăta mult mai bine peste 2 săptămâni. Abia atunci, vom vedea în România o scădere a numărului de cazuri noi.

Carantina și izolarea forțată nu reprezintă o soluție, în opinia expertului. „Dacă introducem abuziv carantinări şi izolări, tot acolo vom ajunge!”. a spus Geza Molnar, potrivit Mediafax. Medicul este de părere că efortul autorităților de a defini și implementa noi legi pentru carantină și izolare nu va afea un efect pozitiv.

„Am făcut trendul (…) la prima şi a doua ascensiune, diferenţa este de 1,8%. Adică asistăm la acelaşi fenomen, mi-am permis să afirm că şi acest val epidemiologic actual va ajunge la un vârf şi peste două săptămâni o să asistăm la o scădere. Dar, dacă introducem abuziv carantinări şi izolari, tot acolo vom ajunge şi cu carantină şi fără carantină. Şi cu izolare şi fără izolare obligatorie.”, este de părere Molnar.

Dacă trendul actual se menține, o scădere radicală a numărului de cazuri va exista abia spre finalul anului. „După părerea mea, în iarna care urmează şi primele luni din 2021 nu vom depăşi 300 de cazuri pe zi, şi asta pe perioada scurtă. Singurul risc e cel de prelungire a sezonului gripal, dacă se vor intercala. (…) Apropo de mortalitate specifică, e greu de apreciat, pentru că fiecare ţară raportează altfel. Dacă vom avea 3-4%, ar fi tot ca la o gripă sezonieră”, a conchis Molnar.

Dincolo de comparația cu gripa sezonieră, epidemiologul a atras atenția asupra faptului că imunitatea de grup este o fantezie imposibilă. În teorie, un vaccin ar putea fi soluția, dar este greu de estimat când va ajunge pe piață.

„Vaccinul antigripal, sezonier asigură protecţie bună în 60% din cazuri. Vaccinul antigripal sezonier e bine de făcut la toate categoriile vulnerabile. (…) Referitor la vaccinul anti-COVID, nu sper mai repede de un an, un an şi jumatate, şi în situaţia asta ar fi nevoie să fie vaccinată 60% din populaţie pentru imunitate de turmă, ceea ce e imposibil. (…) Nu putem spera la stoparea şi dispariţia virusului prin vaccinare actuală sau în perioada imediat următoare”, a spus fostul preşedinte al Colegiului Medicilor.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele