Când îți vei putea lua mașină electrică decentă cu banii pe care-i dai acum pe Logan, Duster sau Sandero

Când îți vei putea lua mașină electrică decentă cu banii pe care-i dai acum pe Logan, Duster sau Sandero

Mașinile electrice sunt considerate viitorul industriei auto, din moment ce țintele anti-poluare impuse producătorilor sunt din ce în ce mai dure. Doar că prețurile nu-s deocamdată chiar accesibile.

Mașinile electrice, cele cu o autonomie decentă și cu dotările de care ai nevoie oriunde ai conduce, sunt în acest moment mai scumpe decât cele clasice. Motivul e simplu: tehnologia din spatele lor presupune investiții extrem de mari, investiții care n-au fost încă amortizate.

Mai mult, costurile de producție pentru bateriile electrice sunt încă destul de mari, iar acest lucru se va schimba abia în următorii ani.

Din acest punct de vedere, producătorii nu pot lăsa prețurile foarte jos, așa că adoptarea la scară largă a mașinilor electrice mai întârzie. Vestea bună e că nu va dura chiar atât de mult pe cât ai crede.

Când vei avea mașină electrică la preț de Logan, Duster sau Sandero

Cum spuneam, prețul mare al modelelor electrice e dictat, într-o mare măsură, de costurile cu bateria. Experții se așteaptă ca aceste costuri să ajungă undeva la 100 dolari/kWh, considerat punctul în care vehiculele electrice vor costa cât cele pe benzină, potrivit Bloomberg New Energy Finance. Asta înseamnă un preț mediu al pieței și ar fi de așteptat să se ajungă acolo în 2023.

Și, dacă iei în calcul că poate la acel moment vor fi păstrate și subvențiile oferite de Guverne în această perioadă (cele din România sunt chiar consistente), atunci s-ar putea să ieși mai ieftin cu o mașină electrică. Dincolo de preț, mai trebuie să ai vedere și că întreținerea unei astfel de mașini costă mai puțin. La fel, nu mai arunci sute de lei lunar pe combustibilii clasici, ca benzina și motorină.

În acest moment, prețul pentru pachetele de baterii se duce clar mai jos.  Spre exemplu, prețul mediu global în 2020 pentru toate categoriile de electrice a coborât la un nivel de 137$/kWh, într-o scădere de 89% față de 2010, când era de 1.100$/kWh. Deci direcția e clară, iar răspunsul e simplu.

Dacă vrei să-ți cumperi o mașină electrică la preț decent, atunci n-ar trebui să aștepți mai mult de doi-trei ani. Sau poți alege Dacia Spring, pe care o poți cumpăra chiar din 2021.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: