Cancerul ar putea fi depistat cu patru ani înainte să apară simptomele. Cum e posibil?
O echipa de oameni de știință cu sediul în China dezvoltă un test care poate depista cancerul cu până la patru ani înainte de apariția primelor simptome.
Testul de sânge non-invaziv – numit PanSeer – detectează cancerul la 95% dintre persoanele care nu au simptome, dar ulterior primesc un diagnostic. „Am demonstrat că cinci tipuri de cancer pot fi detectate printr-un test de sânge bazat pe metilare ADN, cu până la patru ani înainte de diagnosticul convențional”, a declarat echipa de cercetători.
De asemenea, tot ei spun că testul nu prezice cancerul, ci mai degrabă detectează excrescenţele canceroase care nu provoacă simptome. Astfel de teste, cunoscute sub numele de „biopsii lichide”, au devenit punctul central al multor cercetări, deoarece oferă o modalitate non-invazivă de a analiza pacienții.
Noul studiu nu este primul care a raportat rezultate pozitive pentru un test de sânge pentru depistarea precoce a cancerului. Cu toate acestea, echipa a spus că cercetarea a fost interesantă, deoarece a arătat că tiprile de cancer ar putea fi detectate înainte ca pacienții să indice orice simptome.
Cercetătorii au raportat modul în care noul test s-a bazat pe screeningul unor regiuni particulare de ADN găsite în plasma de sânge, numite “grupe metil”, care adesea se cultivă în ADN-ul tumoral. Echipa a spus că au folosit tehnici care le-au permis să ridice chiar și niveluri foarte mici de astfel de ADN.
Cum a ajutat inteligența artificială pentru un astfel de demers în cercetarea cancerului
Au folosit algoritmi de învățare automată – un tip de inteligență artificială – pentru a dezvolta un sistem care să poată determina dacă ADN-ul găsit care circulă în sânge a fost într-adevăr părăsit de tumoră, pe baza prezenței acestor grupări metilice.
Pentru a dezvolta testul, echipa a utilizat probe de plasmă din sânge colectate de la persoane din China între 2007 și 2014, ca parte a unui efort mai larg de cercetare.
În general, 414 probe au fost utilizate de la participanții care au scăpat de cancer la cel puțin cinci ani de la prelevarea sângelui și 191 de probe au fost utilizate de la participanții care au fost diagnosticați cu cancer de stomac, colorectal, la ficat, plămâni sau esofag în termen de patru ani după ce sângele a fost colectat.
Rezultatele au relevat că PanSeer a semnalat cancerul la 88% dintre participanții care au fost deja diagnosticați și la 95% dintre participanții care nu au fost diagnosticați cu cancer, dar ulterior au continuat să dezvolte boala. Testul i-a identificat corect pe cei fără cancer 96% din timp.
Studiul are limitări, inclusiv faptul că se bazează pe un număr relativ mic de eșantioane, depozitarea nu a fost optimă, iar echipa a ridicat anumite îngrijorări cu privire la posibila contaminare. De asemenea, testul nu poate identifica ce tip de cancer are un individ.
„Acesta este un studiu interesant care oferă o confirmare suplimentară că testele bazate pe metilare pot detecta ADN-ul tumorilor care circulă fără celule și pot constitui baza pentru noi teste de screening care detectează cancerul în stadii incipiente. Este nevoie de astfel de teste pentru a detecta cancerul pentru care nu există în prezent paradigme de screening eficiente.”
Eric Klein
Dr. Eric Klein de la Institutul Taussig Cancer din Cleveland Clinic a făcut parte dintr-o echipă care a dezvăluit anterior o biopsie lichidă pe baza căreia pot fi identificate 10 tipuri diferite de cancer într-un stadiu incipient și a prezis care organ este afectat.