03 dec. 2020 | 10:30

Cum au decurs testele Boeing privind aeronavele fără pilot. Ce pot face astfel de aeronave

ACTUALITATE
Cum au decurs testele Boeing privind aeronavele fără pilot. Ce pot face astfel de aeronave

Pe lângă industria auto care se îndreaptă din ce în ce mai mult spre trendul mașinilor autonome, și industria aviatică trece printr-un moment de transformare. Boeing are un anunț în acest sens.

Zece zile de teste au făcut parte din programul Boeing Airpower Teaming System, care a dezvoltat prototipul de aeronavă „Loyal Wingman” împreună cu Forțele Aeriene Regale Australiene.

Contractorii de apărare investesc din ce în ce mai mult în tehnologie autonomă, deoarece militarii din întreaga lume caută o modalitate mai ieftină și mai sigură de a-și maximiza resursele. “Cu dimensiunea, numărul și viteza aeronavelor utilizate în test, acesta este un pas semnificativ pentru Boeing și industrie în progresul tehnologiei sistemelor de misiune autonome”, a declarat Emily Hughes, directorul Boeing’s Phantom Works International, citat de Biziday.

Astfel de aeronave pot transporta arme și pot proteja avioanele de luptă cu echipaj

Directorul se așteaptă ca prototipul Loyal Wingman să facă primul zbor în acest an. Hughes a mai spus că testele din Australia au demonstrate un succes în aplicarea algoritmilor de inteligență artificială. “Capacitățile de legare a datelor au permis aeronavei să comunice cu celelalte platforme, astfel încât acestea să poată colabora pentru realizarea unei misiuni”, spune directorul, conform aceleiași surse.

Aeronava Loyal Wingman are o lungime de 11,6 metri, o rază de acțiune de 3.704 de kilometri și poate fi adaptată ca dimensiune diferitelor sarcini utile.

Nici Airbus nu se lasă mai prejos. Airbus e cel mai mare nume european în industria aviatică, aflat în directă competiție cu americanii de la Boeing. Ambele companii caută să inoveze și să vină cu noi tehnologii pentru a se impune.

Astfel, și Airbus a prezentat un avion care se conduce singur. În timpul unor teste, aeronava s-a desprins de la sol fără intervenția piloților.

Aceștia s-au aflat, totuși, în cabină pentru a interveni în caz de urgență. Așadar, după mașinile autonome, care se pregătesc să iasă pe străzi, acestă tehnologie ajunge și în industria aviatică.