30 iul. 2020 | 11:01

Bill Gates nu e de acord cu procedura de testare în pandemie: de ce crede că e „o risipă totală”

ACTUALITATE
Bill Gates nu e de acord cu procedura de testare în pandemie: de ce crede că e „o risipă totală”

Bill Gates este un nume care e des amintit în contextul pandemiei, mai ales din tabăra negaționiștilor și a celor care cred în teorii ale conspirației. Acum, însă, fondatorul Microsoft a vorbit despre altceva: procedura de testare, pe care o consideră o „o risipă totală”.

Bill Gates critică procedura prin care se fac testele pentru coronavirus în SUA. Crede că e vorba despre „o risipă totală”, de vreme ce durează extrem de mult până când apar rezultatele. E, de altfel, o procedură care e valabilă inclusiv în România, nu numai peste ocean.

Fondatorul Microsoft e de părere că oamenii ar trebui să aibă rezultatele mai repede, astfel încât să poată „schimba comportamentul lor, pentru a nu infecta alte persoane”.

Bill Gates critică testele pentru coronavirus

Bill Gates crede că de la momentul în care o persoană e testată și până când primește rezultatul se pot întâmpla multe.

„Un test care necesită mai mult de 48 de ore pentru a obţine rezultatul este o risipă totală”, spune Bill Gates, care adaugă că este o „nebunie” că trebuie să plăteşti pentru rezultatele unor teste care ar putea dura între trei zile și o săptămână.

Specialiştii spun că perioadele lungi pentru obţinerea rezultatelor au împiedicat capacitatea ţării de a încetini răspândirea virusului. Și există și specialiști care sunt de acord că așteptarea rezultatelor durează prea mult în unele cazuri. 

O spune și Brett Giroir, secretarul adjunct pentru sănătate la Departamentul Sănătăţii şi Serviciilor Umane din SUA.

„Am început să spun că nu vom fi vreodată mulţumiţi de testare până când nu vom primi rezultatele în 24 de ore. Nu suntem încă acolo”, a declarat Giroir pentru CNN.

În Statele Unite, spre exemplu, unde testetele sunt efectuate în laboratoare comerciale mari, oamenii așteaptă, în medie, undeva la peste 4 zile pentru venirea rezultatului. În multe situații, oamenii nu sunt internați în toată această perioadă și singura recomandare e izolarea voluntară.