18 nov. 2020 | 17:25

Ai trecut de prima tinerețe? Vârsta de la care cei mai mulți oameni încep să se simtă bătrâni

ACTUALITATE
Ai trecut de prima tinerețe? Vârsta de la care cei mai mulți oameni încep să se simtă bătrâni

Se spune că vârsta este mai mult legată de starea sufletească decât data de pe certificatul de naștere, dar un nou sondaj realizat cu 2.000 de americani peste 40 de ani pune la încercare această poveste.

Conform cercetării, americanul obișnuit începe să se simtă bătrân la vârsta de 47 de ani. În mod similar, respondentul obișnuit începe să-și facă griji cu privire la modificările corporale legate de vârstă în jurul a 50 de ani.

Îngrijorările referitoare la vârstă sunt omniprezente în rândul americanilor, însă cu siguranță nu doar la ei.

În total, 65% dintre persoanele intervievate spun că îmbătrânirea în general se numără printre temerile lor de top.

Când sunt întrebați despre detalii, aproape jumătate spun că sunt preocupați în cea mai mare parte de declinul mental. Într-o notă asemănătoare, 64% își fac griji că abilitățile lor de gândire nu vor rezista la fel de mult timp ca sănătatea lor fizică.

În mod surprinzător, majoritatea participanților nu sunt la fel de preocupați de pierderea aspectului lor tineresc. Doar unul din patru este preocupat de aspectul mai puțin atractiv la bătrânețe. Una din patru persoane își face griji că vor pierde legătura cu ceea ce este “hipsteresc și mișto” după ce vor fi înainta în vârstă.

Temeri de a ne pierde mințile la bătrânețe

Sondajul menționează că 56% dintre americani se îngrijorează în mod regulat de sănătatea creierului. Acest lucru poate părea excesiv la început, dar având în vedere faptul că aproape jumătate dintre respondenți raportează un istoric familial al pierderilor de memorie, lucrurile nu mai par atât de surprinzătoare.

Mai mult, două treimi spun că memoria lor este deja deteriorată față de cum era acum mai mulți ani.

Mulți (25%) își pierd șirul gândurilor cel puțin o dată pe zi, iar alții (20%) își pierd gândurile de mai multe ori pe zi. Peste jumătate (58%) uită frecvent numele oamenilor la doar câteva clipe după ce i-au întâlnit. În mod uimitor, 38% au nevoie chiar de câteva momente pentru a-și aminti ziua de naștere a unei persoane.

Este clar că majoritatea americanilor sunt cel puțin conștienți de deteriorarea memoriei legate de vârstă. Cu toate acestea, în mod îngrijorător, 84% spun că nu fac nimic pentru a-și spori sănătatea creierului.

Ceea ce mâncăm are impact asupra a ceea ce ne amintim

“În timp ce mai mult de jumătate dintre respondenți au identificat corect că excesul de alcool, fumatul și lipsa somnului accelerează rata pierderii volumului creierului care apare odată cu îmbătrânirea, doar 41% au considerat că obiceiurile alimentare slabe ar avea și ele un impact”, spune Eric Marcotulli, CEO-ul Elysium Health.

“Din păcate, nu este surprinzător faptul că majoritatea oamenilor nu asociază alegerile dietetice cu sănătatea creierului pe termen lung. În ciuda înțelegerii generale că omega-3 sunt bune pentru sănătatea creierului, 80% dintre americani nu primesc cele două porții săptămânale de pește gras recomandate de liniile directoare dietetice pentru americani”, a adăugat acesta.

Din păcate, tot stresul și anxietatea cauzate de Covid-19 au făcut mult mai dificilă menținerea unui stil de viață sănătos. De când a început pandemia, 38% au spus că au dormit mai rău, peste 20% au luat o dietă mai puțin sănătoasă și 14% au băut mai mult alcool.