03 mai 2020 | 09:25

Bacteria care ar putea salva planeta: cât de repede ”mănâncă” plastic

ACTUALITATE
Bacteria care ar putea salva planeta: cât de repede ”mănâncă” plastic

Cu pași repezi, planeta noastră ajunge să fie îngropată în plastic. Nicio substanță nu are un impact mai devastator asupra faunei, vegetatației și oceanelor decât plastic.

Partea bună este că un număr mare de cercetători fac eforturi semnificative pentru a remedia problema poluării cu plastic. Partea mai puțin bună este că majoritatea soluțiilor de reciclare durează foarte mult, iar oamenii trebuie să învețe să le adopte. La nivel global, există în continuare o problemă majoră legată de educație.

Învățând din greșelile altora și investind o cantitate foarte mare de timp, o companie franceză intitulată Carbios a descoperit o soluție revoluționară pentru reciclarea plasticului. Prin utilizarea unei enzime mutant dezvoltate în laborator, Carbios poate ”sparge” plasticul în particule. Astfel, după doar câteva ore, îl poți refolosi în realizarea unui nou produs.

Înainte să detaliez ce face această nouă bacterie, merită să ai în vedere gravitatea situație cu care ne confruntă. Nu mai puțin de 50% din tot plasticul produs vreodată a fost realizat în ultimii 15 ani, asta înseamnă că problema se acutizează. Între 1950 și 2018 aproximativ 6,3 miliarde de tone de plastic s-au produs global. Din acea cantitate, doar 9% a fost reciclat, în timp 12% a fost incinerat. Nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu restul de 79%. Cel mai probabil, îl găsești în ocean sau în câmpuri.

Conform estimărilor, producția de plastic se va dubla până în 2050, iar anual, 8 milioane de tone de deșeuri plastice ajung în oceanele planetei. În consecință, aproximativ 90% dintre păsările care zboară deasupra apelor au îngurgitat plastic.

Conform declarațiilor oficiale, cei de la Carbios au găsit soluția pentru a ”demonta” plasticul în doar câteva ore. Enzima folosită în procesul de descompunere este în mare parte naturală și e obținută din frunzele transformate în compost. Pentru aplicabilitate la scară largă, compania din spatele acestei soluții a început deja colaborarea cu Pepsi și L`Oreal pentru diverse teste în lumea reală.

Cel mai mare avantaj al noii enzime este derivat din culoarea produsului final. În timp ce majoritatea plasticului reciclat este închis la culoare, Carbios generează plastic incolor care poate fi imediat transformat într-un alt produs sau PET. Prețul estimat al produsului este de doar 4% din plasticul ”proaspăt” obținut din petrol. Pentru mai multe detalii despre progresul întregul proiect merită să accesezi pagina producătorului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele