08 sept. 2020 | 10:45

Avionul cu formă bizară care ar putea revoluționa aviația tocmai a fost testat

ACTUALITATE
Avionul cu formă bizară care ar putea revoluționa aviația tocmai a fost testat

Anul trecut am descoperit un interesant concept de aviație pregătit de inginerii de la TU Delft, care consta într-un design nou în formă de V care promite câștiguri semnificative de eficiență față de avioanele convenționale.

Proiectul a progresat acum de la randări ale unei aeronave futuriste la un model la scară capabil de zbor, care a fost recent prezentat în acțiune pentru prima dată. Astfel, pentru prima dată, un model al Flying-V, un avion experimental care așază pasagerii în aripile sale, și-a luat zborul în timpul unui test fără echipaj.

Rezultatele unui test Flying-V au fost mult așteptate. Designul neobișnuit al avionului îl face cu 20% mai eficient din punctul de vedere al consumului de combustibil decât cele mai avansate avioane de pe piață, potrivit New Atlas. Dar, ca și în cazul oricărui design experimental neobișnuit, nu este clar cât de bine ar funcționa efectiv în practică.

Când o să călătorim cu avionul în formă de V

Chiar dacă nu a fost un Flying-V real, testul de zbor de succes al modelului redus este un pas mare înainte. Chiar și inginerii care au lucrat la proiectare nu au fost siguri cât de bine va rezista noul avion în timpul decolării și aterizării.

„Una dintre îngrijorările noastre a fost că aeronava ar putea avea dificultăți la decolare, deoarece calculele anterioare arătaseră că „rotația” ar putea fi o problemă”, a declarat pentru Flightglobal.com Roelof Vos, cercetător în propulsie la Universitatea de Tehnologie Delft. „Echipa a optimizat modelul de zbor la scară mai micaă pentru a preveni problema. Dar trebuie să zbori pentru a ști sigur”, a completat el.

Cea mai mare problemă cu care s-a confruntat echipa a fost în timpul a ceea ce Vos a numit „o aterizare oarecum dură”. Când aterizează, s-ar putea să observi că avionul tinde să se încline puțin înainte și înapoi, pe măsură ce aterizează cu pista. Același lucru s-a întâmplat și cu Flying-V, a spus Vos site-ului și nu ne putem imagina cât de speriați ar fi fost pasagerii.