Avertisment pentru toți șoferii: se lasă cu amenzi de până la 2.900 lei. Codul Rutier e clar

Avertisment pentru toți șoferii: se lasă cu amenzi de până la 2.900 lei. Codul Rutier e clar

Codul Rutier e clar pentru toți șoferii. Dacă îl știi și îl respecți, stai fără griji. În caz contrar, riști să dai mii de lei pe tot felul de încălcări ale legii. Așa e cazul și acum.

În ciuda tuturor dificultăților din 2020 și din această toamnă, Codul Rutier tot trebuie respectat. În această perioadă e vorba de anvelopele de iarnă și de amenzi considerabile pentru șoferii care nu respectă legea.

Codul Rutier prevede că pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei autovehiculele trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă. Dacă locuiești și folosești mașina în orașe ca București, Constanța sau Cluj, până acum, ai observat că nu a nins, iar pe străzi nu-i polei. Tocmai de aceea nu-i menționată o perioadă clară pentru anvelopele de iarnă. Dar mai bine să fii prevăzător, decât să fii luat prin surprindere.

În cazul în care nu respecți această regulă riști o sancțiune între 9 și 20 de puncte de amendă. Altfel spus, riști să încasezi o amendă între 1.305 lei și 2.900 lei. Pe lângă amendă, şoferilor li se reţine certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia.

Cum trebuie să fie anvelopele de iarnă ca să respecți Codul Rutier?

Anvelopele de iarnă trebuie să aibă înscripţionate însemnele „M+S”, „M.S.” sau „M&S”, notează Avocatnet. „M” reprezintă abrevierea de la cuvântul „mud” (trad.: noroi), iar „S” este abrevierea de la „snow” (trad.: zăpadă). Totodată, ține cont că e și o reglementare care vizează diferenţierea montării anvelopelor de iarnă în funcţie de tipul vehiculului.

Astfel, pentru vehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată de până în 3,5 tone, inclusiv, precum și cele de transport persoane cu nouă sau mai puține locuri pe scaune (inclusiv cel al conducătorului auto) este necesară doar dotare a vehiculului cu anvelope de iarnă.

Când vorbim de vehicule cu masa mai mare de 3,5 tone și cele de transport cu mai mult de nouă locuri este necesară echiparea cu anvelope de iarnă pe roțile axei sau axelor de tracțiune sau
montarea pe aceste roți a unor lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

În cazul autoturismelor, ești în prima categorie. Așa că asigură-te că treci la anvelope de iarnă la timp. Dacă n-ai cumpărat deja, găsești aici o listă mai mare cu produse disponibile.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: