29 iul. 2020 | 10:08

Avertisment pentru toți cei care au cont și card bancar. Se întâmplă cu băncile dacă totul va continua la fel

BANI
Avertisment pentru toți cei care au cont și card bancar. Se întâmplă cu băncile dacă totul va continua la fel

Anul acesta e extrem de dificil pentru anumite categorii economice. Acum aflăm mai multe despre ce se întâmplă cu băncile și ce ar însemna asta pentru tine.

Conform ultimelor analize, sistemul financar a evitat deocamdată declinul economic provocat de virus. Totuși, reprezentanți ai mediului academic și ai guvernelor argumentează că, spre deosebire de criza financiară globală, băncile sunt o parte a soluției pentru actualul șoc.

Andrea Enria, președintele cosiliului de supraveghere al Băncii Centrale Europene (BCE), a avertizat însă că, dacă criza se va înrăutăți, atunci unele bănci vor avea dificultăți în menținerea complianțelor lor față de cerințele referitoare la capitalul minim.

Scenariul care ne pregătește pentru viitor

Enria a făcut declarațiile la puțin timp după ce BCE a publicat o evaluare a 86 de bănci din zona euro. Potrivit acesteia pot face față provocărilor implicate de pandemia. Cu toate acestea, dacă criza economică va persista, scăderea capitalului bancar ar putea deveni ”materială”, notează Profit.ro. Băncile au fost supuse la două scenarii de stres: unul bazat pe estimarea de bază a băncii centrale, privind o contracție a PIB-ului regiunii de 8,7% în 2020, și o situație mai gravă, în care a fost prognozat un declin al PIB de 12,6% în 2020.

În cadrul primului scenariu, raportul Tier 1 (între capital și activele ponderate în funcție de risc), care este o măsură a solvabilității unei bănci, a scăzut cu 1,9 puncte procentuale. În scenariul al doilea, raportul a coborât cu 5,7%

„În acest scenariu, mai multe bănci ar avea nevoie să ia măsuri pentru a menține complianța privind nivelul capitalului minim obligatoriu, dar deficitul general ar fi ținut sub control.”
BCE

Specialiști în economie susțin că particularitatea acestei crize este că uneori concentrarea pe expunerea la anumite sectoare economice, de exemplu, este mai importantă comparativ cu alți factori. În acest context, BCE a cerut băncilor europene să nu plătească dividende și să nu răscumpere acțiuni până în ianuarie 2021.