21 oct. 2020 | 11:29

Avertisment de la cel mai înalt nivel: roboții vor înlocui oamenii la locul de muncă mult mai repede

ACTUALITATE
Avertisment de la cel mai înalt nivel: roboții vor înlocui oamenii la locul de muncă mult mai repede

Se vorbește de multă vreme despre faptul că roboții vor înlocui munca multor oameni, în special sarcinile care presupun rutină. Numai că nimeni nu credea că se va întâmpla așa de repede.

Un avertisment greu de ignorat vine chiar de la Forumul Economic Mondial, carea avertizează că pandemia de coronavirus accelerează transferul muncii de la oameni la roboţi. Se știa acest lucru de multă vreme, dar orizontul de timp nu era atât de restrâns.

Studiul FEM vine și cu niște cifre îngrijorătoare: roboții vor elimina în viitorul apropiat, mai exact în următorii cinci ani, nu mai puțin de 85 de milioane de locuri de muncă în cadrul companiilor mijlocii şi mari.

Roboții iau munca oamenilor mai repede decât ai crede

Pandemia de COVID-19 accelerează schimbările de pe piaţa muncii, ceea ce riscă să amplifice inegalităţile, arată studiu. Aproape 300 de companii globale au fost întrebate despre acest lucru în cadrul studiului, iar rezultatele arată că patru din cinci directori accelerează planurile de a digitaliza munca şi de a introduce noi tehnologii.

Practic, se anulează progresele în privinţa angajărilor înregistrate după criza financiară din 2007-2008.

Cei care rămân în câmpul muncii trebuie să se adapteze: aproape jumătate vor trebui să înveţe noi calificări, iar până în 2025 angajatorii vor împărţi egal munca între oameni şi maşinării, subliniază studiul. În general, crearea de locuri de muncă încetineşte, iar eliminarea de posturi se accelerează, în contextul în care companiile din întreaga lume folosesc mai degrabă tehnologia decât angajaţi oameni pentru a introduce date, pentru contabilitate şi pentru sarcini administrative.

Există însă și un scenariu optimist: vor apărea peste 97 de milioane de locuri de muncă în domeniul sănătăţii şi îngrijirii, în industrii tech precum inteligenţa artificială şi în crearea de conţinut.

„Sarcinile unde oamenii îşi vor putea păstra avantajele (în faţa maşinăriilor – n.r.) sunt managementul, consilierea, luarea de decizii, gândirea, comunicarea şi interacţiunea”, arată studiul. Va creşte cererea pentru lucrătorii care pot acoperi posturi în economia verde, în domeniul datelor inovatoare şi în cel al gestionării funcţiilor inteligenţei artificiale şi care îşi pot asuma roluri în inginerie, ‘cloud computing’ şi dezvoltare de produse.

Aproximativ 43% dintre companiile chestionate s-au declarat pregătite să îşi reducă forţa de muncă în urma integrării tehnologiei, 41% intenţionează să îşi extindă folosirea de contractori, iar 34% iau în considerare extinderea forţei de muncă datorită integrării tehnologiei, mai relevă studiul.