Aurul, cea mai bună monedă a secolului 21: de ce i-a explodat valoarea până la un prag record

Aurul, cea mai bună monedă a secolului 21: de ce i-a explodat valoarea până la un prag record

Într-o perioadă în care piețele economice de la nivel global au devenit mai volatile ca niciodată, oamenii cu bani se întorc la aur. Din acest motiv, valoarea metalului prețios a atins un prag record.

În cazul în care te gândeai să-ți pui economiile în ceva și te-a speriat impozitarea criptomonedelor de către ANAF, ar fi bine să ai în vedere că aurul tocmai a atins un prag istoric la tranzacționarea pe piața mondială a metalelor. Nu mai puțin de 1621,6 dolari a valorat o uncie de aur la închiderea bursei, în urmă cu mai puțin de 24 de ore. Ca referință, o uncie se reflectă în 28,34 grame.

Prețul aurului în această săptămână a fost cel mai mare din ultimii 7 ani. Nu s-a mai vândut gramul de aur cu o asemenea sumă de bani din 15 februarie 2013. Motivul creșterii interesului din partea investitorilor pare să fie ideea de refugiu. Din cauza volatilității producției din China, o consecință a coronavirus, oamenii încearcă să bagi bani în ceva sigur. Pentru că aurul nu se va devaloriza niciodată semnificativ, au optat pentru aur.

Totul pleacă de la temerile legate de coronavirus. Mai multe conferințe importante de tech au fost anulate în ultima perioadă, iar companii precum Apple au emis avertismente menite să atragă atenția cumpărătorilor din prisma problemelor de producție provenite din China. „Până acum aurul și-a demonstrat calitățile de activ de refugiu”, spune Wayne Gordon, analist la UBS.

Beespoke Investment Group a emis un comunicat de presă pe marginea subiectului. În urma unei analize elaborate, s-a ajuns la concluzia că 1.600 de dolari ar putea fi un prag psihologic cheie. Atingerea lui ar putea conduce la majorări ulterioare, remarcând și faptul că evoluția coincide cu creșterea dolarului, ceea ce înseamnă că „goana după aur” nu este urmarea evoluției monedei americane.

Interesul pentru aur nu s-a manifestat doar la nivel mondial, ci și local, în România. La noi, prețul aurului a crescut de la 213 lei/gram la începutul anului la 229 lei gramul pe parcursul zilei de miercuri miercuri. Până la acest prag, a trecut prin opt maxime istorice.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI