02 oct. 2020 | 13:21

Mare atenție la contul bancar: pagubă imensă pentru românii care au făcut asta

CHESTII
Mare atenție la contul bancar: pagubă imensă pentru românii care au făcut asta

Securitatea datelor pe internet poate fi ușor încălcată, dacă nu ești atent. Și deși înșelătoriile se fac de cele mai multe ori prin metode care să nu lase de bănuit, patru români au căzut victime unei înșelătorii cât se poate de evidente.

Polițiștii din județul Alba au reținut doi bărbaţi după ce ar fi prejudiciat patru persoane din judeţul Alba cu 60.000 de lei.

Strategia a fost prost mascată. Cei doi au promis mai multor persoane materiale erotice în schimbul datelor cardurilor bancare sau a unor fotografii cu respectivele date.

Întreaga poveste este cu totul spectaculoasă

Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Alba, la data de 30 septembrie 2020, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Alba au reţinut doi bărbaţi, de 26 şi 36 de ani, ambii din judeţul Timiş, bănuiţi de efectuarea de operaţiuni financiare, în mod fraudulos şi acces ilegal la un sistem informatic.

În perioada iulie – septembrie 2020, după ce ar fi publicat anunţuri matrimoniale pe un site, cei doi reținuți ar fi avut discuţii, prin intermediul unei aplicaţii de socializare, cu patru bărbaţi din judeţul Alba, pe care au reușit să-i determine să le transmită datele cardurilor bancare sau chiar fotografii cu aceste date.

După ce cei doi bărbați acuzați ar fi promis victimelor că o să le pună la dispoziţie materiale cu conţinut erotic, s-ar fi folosit în mod ilegal de datele obţinute, le-ar fi asociat unor aplicaţii mobile şi le-ar fi folosit pentru diferite plăţi şi chiar tranzacţii financiare.

Victimele ar fi fost prejudiciate cu o sumă totală de 60.000 de lei.

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, sub coordonarea Parchetului de pe Lângă Tribunalul Timiş, au efectuat, la data de 29 septembrie 2020, două percheziţii domiciliare, la locuinţele celor doi bărbaţi.

În vederea recuperării prejudiciului cauzat, au fost indisponibilizaţi 69.900 de lei, sub formă de bunuri mobile, precum telefoane şi carduri.

În cursul zilei de joi, 1 octombrie, persoanele reţinute au fost prezentate Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, pentru dispunerea de măsuri legale.