Au existat și dinozauri mai puțin fioroși: fără dinți și cu doar două degete
După ce ai văzut toate reprezentările dinozaurilor create de oameni, ți-ai dezvoltat în minte ideea că dinozaurii erau niște creaturi imense, fioroase și echipate de la natură în așa fel încât să fie monștri.
O nouă specie de dinozaur fără dinți și cu doar două degete la fiecare membru superior a fost descoperită în deșertul Gobi din Mongolia.
Noile cercetări ar putea schimba complet percepția despre dinozauri
Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au găsit mai multe schelete ale speciei, numite Oksoko avarsan.
Creatura avea pene și datează de acum aproximativ o sută de milioane de ani; avea și un cioc mare, fără dinți.
Echipa a declarat că descoperirea ar putea ajuta la explicarea modului în care animalele pierd degetele în procesul de evoluție.
Ei au spus că specia avea un deget mai puțin pe fiecare antebraț în comparație cu rudele sale apropiate, sugerând o adaptabilitate care a permis animalelor să se răspândească în perioada Cretacicului târziu.
Această specie pare să fi fost prietenoasă.
Au fost descoperite câteva schelete complete ale creaturilor omnivore cu pene.
Animalele, care au crescut până la doi metri lungime, aveau un cioc mare, fără dinți, asemănător tipului observat la papagali.
Echipa a declarat că descoperirea că dinozaurii ar putea evolua prin adaptările membrelor anterioare presupune și o modificare a dietei și a stilului de viață, inclusiv înmulțirea și diversificarea speciei.
Oksoko avarsan, nu doar că avea un aspect delicat, în comparație cu ai săi contemporani, dar erau chiar și prietenoși. Indiciile către o tendință socială a indivizilor tineri din specia Oksoko avarsan constau în descoperirea resturilor fosile a patru tineri dinozauri odihnindu-se împreună.
Dr. Gregory Funston, de la școala de geoștiințe a Universității din Edinburgh, a declarat că descoperirea indică modul în care un grup de animale asemănătoare papagalilor din prezent a prosperat acum mai bine de 68 de milioane de ani.
Studiul, publicat în revista Royal Society Open Science, a implicat cercetători de la Universitatea din Alberta și Muzeul dinozaurilor Philip J Currie din Canada, Universitatea Hokkaido din Japonia și Academia Mongolă de Științe.