20 mai 2020 | 17:59

Atenție: toți cei care stau la bloc trebuie să știe asta. Când poate face asociația de prorietari acest demers

CHESTII
Atenție: toți cei care stau la bloc trebuie să știe asta. Când poate face asociația de prorietari acest demers

Sunt numeroase probleme când locuiești la bloc. Din fericire, pentru multe dintre ele există deja un cadru legislativ care poate duce la soluționarea lor. O cauză de care ar trebui să știi are legătură cu adunarea generală.

Se poate întâmpla, în cazul multor români care stau la bloc, ca președintele asociației de bloc să refuze convocarea adunării generale. Iar asta nu doar o dată, ci să devină, cumva, o regulă a acestuia. Iar pentru acest caz există o lege.

Asociaţiile de proprietari care nu au organizat adunări generale în anul precedent, au obligația, conform legii, să le organizeze anul acesta. Aici e vorba de legea 196/2018, care stabilește prin articolul 47 că va avea loc o întrunire a adunării generale a asociaţiei de proprietari „cel puţin o dată pe an”.

Cine poate convoca adunarea generală?

Cei care stau la bloc trebuie să știe că responsabilitatea cu privire la convocarea adunării generale le revine preşedintelui şi membrilor comitetului. Astfel, preşedintele asociaţiei are obligaţia de a realiza toate demersurile în vederea convocării adunării generale, cu sprijinul comitetului executiv.

Aici este vorba de convocarea adunării generale ordinare.

Însă, înainte de adunare, comitetul stabileşte printr-o decizie ordinea de zi, data convocării şi data reconvocării. Asta în cazul în care la prima adunare nu există prezența necesară. Și în acest caz trebuie să știi că prezența trebuie să fie de peste 50% dintre toți mmembrii asociației.

Pe cazul în care adunarea generală nu a fost convocată cel puțin o dată pe an și în anul precedent nu a fost niciuna, adunarea generală ordinară trebuie să fie convocată în primul trimestru al fiecărui an. Sunt însă și excepții. Dacă e o situați excepțională care impune o adunare generală, preşedintele o poate convoca.

Totodată, hotărârile luate în urma adunării generale sunt obligatorii pentru toți locatarii. Aici intră atât pentru cei care deţin calitatea de membru, dar nu au fost prezenţi, cât şi pentru cei care nu sunt membri ai asociaţiei.